Здраве и красота

Как стресът влияе на състоянието на кожата и косата

Косопадът е най-често срещан

26.09.2014г. / 08 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Стресът е сочен за една от най-големите болести на нашето съвремие. За жалост все по-често сме изложени на ситуации на стрес и напрежение, които могат да се окажат пагубни за здравето и красотата на кожата и косата ни. Вижте какви негативни последствия оставя върху тях.

Лишава ви от сън

Стресът почти винаги е отговорен за нарушаването на добрия и пълноценен сън, който е толкова важен за красотата и здравето ви. Липсата на достатъчно сън понижава имунната защита, а химикалите в организма често са причина за появата на вяла кожа и разбира се тъмни кръгове под очите.

Кожни раздразнения

По време на стрес и напрежение тялото ни отделя хормони на стреса, които влияят на количеството кислород в кръвта. Лишаването на кожата от кислород и хранителни вещества може да бъде причина тя не само да изглежда вяла, но и да възникнат редица кожни проблеми като акне и екзема.

Сухота

Негативните ефекти от стреса могат да бъдат представени върху кожата като дехидратация. Когато има дехидратация това означава, че организмът страда, а с него и състоянието на кожата. Когато сме стресирани, мъртвият слой кожни клетки по повърхността става по-тънък.

Развиват се микроскопични дупчици, които не са в състояние да осигурят достатъчна защита срещу стареенето, UV лъчите и останалите външни фактори.

Стресът е причина и за създаването на малки перфорации в клетъчните мембрани, които водят до изтичане на водата от клетките, дехидратация на кожата и в крайна сметка причинява фини линии, бръчки и промяна в цялостното й състояние.

Бръчки и уморена кожа

Когато сте напрегнати, рядко мислите за това как стресът влияе върху състоянието на кожата, косата и ноктите. Хормоните на стреса, които се отделят поради него, повишават кръвното налягане, повишават честотата на пулса.

Това е причина кръвоносните съдове да се стесняват, а това пренасочва кръвта далеч от кожата към други органи. По този начин кожата не разполага с достатъчно кислород, важни хранителни вещества и резултатът е бръчки, кожата губи своята руменина, еластичност и блясък, а ноктите стават по-меки и чупливи.

Свързани статии

Косопад

По време на стрес кръвоносните съдове започват да се свиват, космените фоликули са лишени от кислород, минерали и витамини, от които се нуждаят за растежа на здрава коса.

Под въздействието на стреса витамините са изчерпани, тъй като тялото изгаря повече енергия и насочва витамини и хранителни вещества до тези части на тялото, които се нуждаят за оцеляване като сърцето, белия дроб и мозъка.

По този начин кожата на скалпа не получава тези основни хранителни вещества и това неминуемо води до изтъняване и загуба на коса.

Снимка: Thinkstock

Коментирай