Здраве и красота

Как саботираме имунитета си

Прекаляваме с кофеиновите напитки

29.09.2014г. / 12 43ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Често смятаме, че смяната на сезоните и температурните амплитуди са отговорни за настинките и неразположенията. Но нашите ежедневни навици могат много да навредят на защитните сили на организма. Ето какво е добре да промените, ако искате винаги да сте в добро здраве.

Седите през по-голяма част от деня

Може да ви се струва незначително, но продължителното седене може да доведе до редица здравословни проблеми. Ако през по-голямата част от работното време работите седнали, това може да забави вашия метаболизъм, което от своя страна кара тялото ви да абсорбира много по-бавно полезните хранителни вещества, които стимулират имунитета.

Специалистите съветват на всеки час и половина да правите кратки паузи от 5-10 минути, в които да се разтъпквате, за да активирате вашите мускули и метаболизъм.

Вашата диета съдържа твърде много протеини

Ежедневното ви хранене трябва да включва много плодове, зеленчуци и умерено количество полезни въглехидрати и протеини. Когато консумирате твърде много протеини и особено животински, това кара тялото ви да произвежда повече от хормона IGF1 (инсулиноподобен фактор на растежа, който е полипептиден протеинов хормон с подобна на инсулина молекулна структура).

За него се смята, че ускорява стареенето и намалява защитните функции на имунната система.

Свързани статии

За да бъдете в добра форма и добро здраве, специалистите съветват не повече от 10 на 100 от дневния калориен прием да идва от животински източници, като месо и млечни продукти.

Прекалявате с кофеиновите напитки

Чайовете и кафе напитките са част от ежедневието на почти всеки от нас. Но енергията, която ви дават те, може да е причина за високото артериално налягане. Тогава имунната ви система се налага да работи извънредно, за да го регулира. С течение на времето това може да влоши имунитета ви. Ето защо е добре да ограничите приема на кофеинови напитки до две на ден.

Често сте подложени на стрес

Постоянното напрежение, хроничният стрес, повишават нивата на кортизола, което намалява нивата на хормони като тестостерон и естроген. Когато хормоналните нива са небалансирани, вашата имунна система не може да реагира на заплахите за здравето ви бързо. Това крие риск от чести настинки, грип или по-сериозни заболявания.

Диетата ви не включва достатъчно полезни мазнини

Полезните мазнини, които си набавяме от храни като авокадо, риба, ядки, бобови растения и много други имат противовъзпалителни свойства, които помагат за регулиране на имунната система.

За да бъдете в добро здраве и да имате силна имунна защита, особено през есенно-зимния сезон, ограничете преработените храни (те са с голямо съдържание на трансмазнини) и приема на животински меса (които са натоварени с наситени мазнини). В същото време хапвайте повече бадеми, орехи, зеле, боб, мазни риби, тъй като те са богати на омега-3 и омега-6 мазнини.

Не спортувате

Всяко упражнение е по-добре от никакво. Според специалисти йогата оказва най-голямо влияние върху имунитета. Тя стимулира кръвообращението, храносмилането, нервната и ендокринна системи, които работят за укрепване на имунитета.

Ако предпочитате по-динамични физически активности, като аеробика, плуване, зумба и т. н., това също е добър начин да засилите вашия имунитет, но в никакъв случай не пропускайте спорта.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Trojka Ahilowa ( преди 9 години )
До 777: Точно така - затова всички сме болни и мрем като мухи, а дъртите са живи още : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
777 ( преди 9 години )
Вие описахте работното ежедневие на огромна част от населението на земята!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар