Здраве и красота

Сутрешни напитки, от които пълнеем

Специални кафе напитки

01.10.2014г. / 08 20ч.
Михаела Лазарова
снимка: thinkstock

снимка: thinkstock

Закуската е първото и най-важно хранене за деня. Тя дава енергия и добър старт за вашите метаболитни процеси. Въпреки това често сме склонни да я игнорираме или към нея да добавяме напитки, които имат отрицателен ефект върху талията ни, когато се опитваме да отслабнем.

Шоколадово мляко

Вкусно и ароматно, но определено доста калорично, когато се опитвате да свалите излишните килограми. В една чаша шоколадово мляко се съдържат около 200-250 калории, което почти се равнява на половин бургер.

Може да си позволите такава напитка, ако през останалата част от деня намалите приема на калории. Но има вариант да я направите по-здравословна и нискокалорична като си я приготвите от нискомаслено мляко, соево или бадемово мляко и с черен, а не с млечен шоколад.

Специални кафе напитки

Кофеинът, когато присъства в чист вид в напитката ни, може да стимулира метаболизма и да подпомогне процеса на отслабване. От друга страна често сме склонни да добавяме и разни екстри, които правят кафето специалитет като мляко, карамел, шоколад, сметана.

Всичко това може да превърне първата ободряваща напитка за деня в порция, съдържаща 200 калории. Това е твърде много за напитка рано сутрин, когато нивата на кръвната захар са високи и когато искате да свалите излишните килограми.

Може да добавите мляко, но нека бъде само няколко капки и да е нискомаслено и подсладете с мед или пийте чисто.

Млечен шейк с банан

Вкусна, питателна и освежаваща напитка. Въпреки че бананите са с високо съдържание на калций и калий, те са богати и на калории. Един банан съдържа около 100 калории, а понякога и повече.

Към него добавете маслеността и калориите от млякото, захарта, сладоледа и калориите за чаша напитка може да достигнат до 300 – 400. Здравословният вариант на тази напитка е без сладолед, захари и високомаслени млека. Използвайте бадемово мляко или нискомаслено прясно мляко.

Кисело мляко с високо съдържание на мазнини

Киселото мляко е полезно за здравето, тъй като е богато на много важни протеини и минерали. Но някои напитки, които са базирани на основата на кисело мляко, са обогатени с аромати, оцветители, имат високо съдържание на мазнини и т. н.

Свързани статии

Подобни напитки също не са подходящи за сутрешен старт, когато спазвате диетичен режим на хранене. Консумирайте натурално кисело мляко, добавете към него пресен плод и малко мед и всичко разбийте в блендер.

Смутита

Смутитата могат да бъдат ваш верен съюзник в отслабването, ако знаете как да ги приготвите или да се превърнат в калорийна бомба. Затова внимавайте как ги приготвяте. Използвайте нискомаслено мляко, избягвайте захарта, сладоледите в него.

Смутито трябва да съдържа свежи плодове и зеленчуци, малко мед, малко бадеми, а млякото винаги може да го замените с вода и няколко кубчета лед.

Коментирай