Здраве и красота

Правилната диета при химиотерапия

Храни, които облекчават симптомите, предизвикани от тежкото лечение

09.10.2014г. / 08 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Здравословната диета играе важна роля във всяко едно отношение, включително когато сме изгубили сериозна част от здравето си. Борбата с рака е една от най-тежките в нашето съвремие и за съжаление много хора я губят.

За онези, които продължават да се борят е важно да знаят какво огромно значение има храната по време на лечението от рак и най-вече по време на химиотерапията. Има няколко храни, които имат свойството да облекчават симптомите, предизвикани от тежките лекарства, а са и полезни при редукцията на туморните клетки.

Яйца

Яйцата са богати на витамини от група В, както и много протеини. Препоръчително е да се ядат повечко яйца по време на химиотерапията, защото те възстановяват много от изгубените хранителни вещества, както и важни градивни елементи на клетката.

Освен това те съдържат големи количества селен, а той е важен за намаляване на последствията от химиотерапевтичния курс.

Жълтъците на яйцата съдържат и много витамин D и Е, които помагат на организма да се справи със токсичните лекарства.

Джинджифил

Джинджифилът има противовъзпалителни свойства, които помагат за облекчаване на гаденето и повръщането, предизвикани от химиотерапията. Добавете джинджифил към храната си или просто си пригответе чай от полезния корен, за да си доставите необходимите здравословни вещества всеки ден.

Зеленчуци

Не забравяйте зеленчуците в менюто си всеки ден. Зелето, спанакът, марулята, изобщо листните зеленчуци са едни от най-полезните в борбата с вредните действия на химиотерапевтичното лечение.

Свързани статии

Всички те съдържат желязо и витамини А, Е и К, които помагат на червените кръвни клетки да се възстановят след атаката на лекарствата. Хемоглобинът и кислородът в тялото повишават своите количества.

Освен това, самите листни зеленчуци съдържат антиоксидантни вещества, които са полезни срещу разрастването на туморната маса.

Фасул и бобови растения

Бобовите растения са добър източник на протеини, така необходими в такъв период на агресивно лечение. Освен това те съдържат много витамини. Добавянето на здравословните бобови растения към менюто ще ви помогне да осигурите необходимите протеини на тялото си по време на химиотерапията.

Освен това тези тежки лекарства са известни с негативното си влияние върху имунната система. Бобовите растения пък я повишават.

Кисело мляко

Киселото мляко съдържа пробиотици, които са възможно най-добрите бактерии, живеещи в червата. Пациентите с онкозаболявания често страдат от стомашно-чревни проблеми поради естеството на лечение при тези заболявания, а киселото мляко помага за възстановяване на храносмилателните функции.

Освен това помагат за предотвратяване на диария и загуба на тегло по време на лечението.

Коментирай
Свободно време