Здраве и красота

Използвайте лавандула за здраве!

Многобройни ползи от етеричното масло от лавандула, както и сушените цветове на ароматното цвете

02.10.2014г. / 16 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Ароматът на лавандулата е един от най-употребяваните в света. Растението е родом от Северна Африка и Средиземноморието. Лавандулата е много „гъвкава“ за различни приложения и се използва в производството на етерично масло чрез дестилация на ароматните й цветове.

Лавандулата се използва като аромат в козметични продукти, сапуни, парфюми, масла и други.

Тя има сладък, свеж и тревист аромат, който успокоява сетивата. Това е и главната причина лавандуловото масло да има съществено значение в ароматерапията. То облекчава стреса и тревожността, ефикасно е при напрегнатост, безсъние и дори депресия.

Малко известно е, че етеричното масло от лавандула има антибактериални и противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат използвани дори при раздразнена кожа, леки изгаряния и ухапвания от насекоми.

В страните от Средиземноморието лавандулата се използва дори като чаена напитка, приготвена от сварени сухи листа от ароматното лилаво цвете. Изследванията показват, че лавандулата оказва благоприятно влияние върху инсулиновата резистентност и диабета, както и при храносмилателни проблеми, гадене, газове и подуване на корема.

Благодарение на антибактериалните си свойства лавандулата помага и при зъбобол, навяхвания, мигрена, рани и др.

Ето няколко начина, по които да използвате лавандулата:

Смесете сушена лавандула с малко мед, за да си направите успокояващ билков чай.

Капнете няколко капки етерично масло от лавандула или разпилейте няколко сушени листа от цветето по възглавницата си, за да преборите безсънието.

Разтрийте малко етерично лавандулово масло върху устните, за да се справите с напуканата и болезнена кожа. Лавандулата запечатва влагата в устните и регенерира кожата.

Свързани статии

Смесете няколко капки масло от лавандула с дестилирана вода. Разбъркайте добре и излейте сместа в бутилка с пулверизатор. През лятото това е чудесен заместител на термалната вода за охлаждане.

За облекчаване на главоболието разтрийте малко лавандулово масло върху слепоочията.

За облекчаване на синузит разтрийте малко от маслото върху лицето, за да повлияете на синусите.

Другият вариант е да си направите инхалация с гореща вода и лавандула. Вдишвайте дълбоко, за да могат полезните пари да навлязат дълбоко в синусите.

Лавандуловото масло е полезно и в лечението на белези. Всеки ден разтривайте засегнатото място с маслото от красивото цвете. Този метод е ефикасен и при акне.

За намаляване болките в мускулите добавете няколко капки от лавандуловото масло в солите ви за гореща вана. Постойте в тази полезна терапевтична водна смес за около час. Това ще облекчи болките в мускулите, краката и ставите.

Лавандулата е полезна и при облекчаване на менструални болки. Масажирайте долната част на корема с лавандулово масло. Ако цикълът е прекалено тежък и болките се пренасят към кръста, масажирайте и него.

Коментирай
Здраве и красота