Здраве и красота

Защо цикълът ми закъснява?

Поддържане на наднормено тегло

10.10.2014г. / 16 29ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Всяка дама има свое лично календарче, в което всеки месец записва първия и последния ден на месечния цикъл. Понякога климатичните промени, умората, проблемите с щитовидната жлеза и т. н. могат да окажат влияние върху менструацията и тя да се забави или да започне да идва по-рядко.

Винаги следете за някаква макар и малка промяна и се консултирайте с лекар. Споделяме няколко възможни причини за липсата на месечен цикъл.

Стрес

Стресът може сериозно да засегне здравето ви. Когато сте стресирани, тялото ви реагира на това състояние, което може да намали количеството на хормона GnRH, който е отговорен за овулацията и месечния цикъл. Най-добрият начин да предотвратите това е като се опитате да регулирате стреса.

Заболяване

Внезапно кратко или продължително заболяване може да предизвика забавяне на месечния цикъл. Обикновено след като здравето се нормализира, с това се коригира и месечният цикъл.

Наднормено тегло

Ако мислите, че няколкото излишни килограма не са проблем, грешите! Има много и различни причини за наддаването на тегло. Излишните килограми се отразяват не само върху честотата на месечните цикли, но и върху процеса на зачеване.

Поддържане на ниско тегло

Ниското тегло, нередовното хранене, също са причини за появата на аменорея (липса на менструация). При тези дами, които поддържат ниско тегло и не се хранят здравословно, проблемът може да бъде коригиран с постепенно и леко наддаване на теглото.

Перименопауза

С този термин се нарича състоянието на преход от репродуктивна възраст към менопауза. Тогава месечните цикли могат да станат по-кратки или по-дълги, да са по-чести или по-нарядко. Ако забележите такава промяна, добре е да се консултирате с гинеколог.

Диета и упражнения

Вашите диета и физически упражнения могат да повлияят на месечния ви цикъл. Когато тренирате интензивно и рязко намалите храната, това може да окаже негативно влияние върху нивата на хормона естроген и да спрете да овулирате.

Свързани статии

Прием на противозачатъчни

Различните форми на контрол на раждаемостта се отразяват по различен начин на нивата на хормоните. Каквато и форма на тези медикаменти да приемате, знайте, че те могат да окажат влияние върху честотата на месечния цикъл, те манипулират менструацията.

Честа консумация на алкохол

Според учени честата консумация на алкохол, дори и в количества, които няма да причинят увреждане на черния дроб или други органи, може да доведе до нередовен менструален цикъл. Алкохолът може временно да предизвика колебания в хормоните, необходими за една нормална овулация.

Коментирай