Здраве и красота

6 причини да замените купешката козметика с натурална

Фабричните козметични и измиващи продукти често съдържат канцерогени

15.10.2014г. / 10 19ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Продуктите ни за лична хигиена, както и козметичните средства, които използваме уж за да сме по-красиви, свежи, чисти и здрави, всъщност могат да ни разболеят по много и различни начини. Във фабрично направените козметични и измиващи продукти се влагат голямо количество вредни подобрители, на които тялото ни реагира по неприятен и опасен начин.

Повечето химикали, вложени в състава на ежедневно използваните продукти са токсични и продължителната им употреба води до сериозни изменения в организма, дори нелечими заболявания.

Природните продукти са много добра алтернатива и са не по-малко ефикасни от фабричните си еквиваленти. Все пак повечето, да не кажем всички измиващи и козметични продукти, са вдъхновени именно от природата. Просто благодарение на технологичния напредък стана все по-лесно да се изобретяват какви ли не вредни и бързо приготвящи се еквиваленти на природните блага.

За да ви убедим, че е важно да се внимава какво се слага върху кожата, ще изтъкнем 6 от най-важните причини да замените купешките козметични продукти с натурални.

Засягат репродуктивната система

Химикалите като парабени, SLS и други имитират естрогена в организма. Този хормон е отговорен за естествените механизми на възпроизвеждане и външната намеса на подобни на него химикали обърква сериозно ендокринната система.

При продължително излагане на тези химикали можете да се сдобиете със синдром на поликистозните яйчници.

Канцерогени

Много продукти се считат за канцерогенни заради наличието на потенциално опасни за здравето токсини. Най-канцерогенните от тях са формалдехидът и полиетилен гликолът.

Тези два силни канцерогена причиняват рак и други сериозни здравословни проблеми според лекарските изследвания.

Косопад

Много хора страдат от косопад без да си дават сметка, че не само диетата и здравословното им състояние имат пръст в този проблем. Козметиката и хигиенните продукти също имат „заслуга“ за това.

Падането на определен брой косми на ден се счита за нормално. Те не трябва да надхвърлят рязко 100 бр. Но много измиващи средства – шампоани, балсами и стилизиращи продукти съдържат парфюми и оцветители, които имат вредно действие върху кожата на главата и косъма.

Космените фоликули страдат, постепенно отслабват и стават неспособни да задържат косъма на мястото му.

Отключват алергии

Ако сте чувствителни към определен алерген, значи знаете за какво става дума. Алергиите са изключително неприятен проблем, който може да доведе до наистина сериозни последици.

Свързани статии

Някои от вредните химикали могат да предизвикат алергични реакции, които могат да протекат доста тежко, особено ако ползвате продукт за пръв път без да знаете какво съдържа.

Лошото е, че продуктите, които се прилагат, оказват действието си чак след 20 минути, когато са преминали през кожата и са се намесили в процесите на организма.

Причиняват наддаване на тегло

Може и да се изненадате, но токсичните химикали, проникващи ежедневно през кожата ни, причиняват и наддаване на тегло. Споменахме вече, че те директно се намесват в ендокринната система, а обмяната на веществата е директно свързана с хормоналния баланс.

Главоболие

Често парфюмите в козметичните продукти могат да предизвикат главоболие при чувствителни към аромати хора.

Коментирай
Свободно време