Здраве и красота

Най-добрите храни за вашата кожа

Авокадо за суха кожа

13.10.2014г. / 13 39ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Това, което всекидневно съставлява вашето меню е пътят към това как изглеждате. Няма съмнение, че храните и напитките, които консумираме, се отразяват не само на нашата фигура, но и на състоянието на кожата ни.

Ако се храним здравословно ще имаме красива, здрава и млада кожа и обратно. Споделяме няколко изключително полезни храни за мазна, суха и кожа склонна към образуването на акне.

Склонна към акне кожа

Консумирайте умерено млечни продукти. Според специалисти тяхната консумация се отразява на хормоните. Млечните продукти подпомагат регулирането на мъжките полови хормони, като различни форми на тестостерон или андрогени (което е една от основните причини за появата на акне) и повишават нивата на инсулина.

Консумирайте храни, богати на антиоксиданти. Плодовете и зеленчуците са богати на тези съединения. Тяхната консумация ще прочисти организма ви и ще намали нивото на възпаление. Особено полезни за вас са ягоди, малини, червен боб и сини сливи.

Избягвайте въглехидратните храни. Изключете от вашето меню пържените и преработени храни, бързите и тестени закуски. След тяхната консумация нивата на кръвната захар се повишават значително, а това оказва влияние и върху нивата на инсулина.

Когато хапвате от тези ваши любими храни, само влошавате състоянието на кожата си.

Смесена към мазна кожа

Една от най-полезните и препоръчвани храни за мазна кожа са суровите бадеми. Те са богати на витамин Е, който е чудесен за поддържане на здрава и красива кожа. Ядките са богати на флавоноиди, които предпазват от ултравиолетовата светлина, влияят на клетъчната функция и правят кожата млада и еластична. Бадемите са и с ниско съдържание на калории.

Задължително включете в менюто си храни, богати на витамин С. Те спомагат да прочистите вашето тяло, важни са за синтеза на колаген и са мощен антиоксидант. Хапвайте повече цитрусови плодове, киви, домати, моркови. С тези прекрасни продукти правете и домашни маски за лице.

Свързани статии

Суха кожа

Най-доброто за сухата, както и за всеки друг тип кожа, си остава консумирането на достатъчно количество вода. Дехидратацията на организма се отразява пряко на състоянието на кожата ви. Кои храни са полезни за вас?

Хапвайте повече спанак, защото е богат на витамини A и С. Освен това съединенията, които се съдържат в листните зеленчуци, помагат да запазите кожата си добре хидратирана.

Авокадо

Богато е на важни и хидратиращи хранителни вещества, като витамин C и E. Авокадото е ефективно не само когато го консумирате, но и когато го прилагате върху кожата като маска. То съдържа големи количества мастни киселини, които създават една мощна бариера срещу въздействието на околната среда върху кожата.

Коментирай