Здраве и красота

Храни и напитки, които ни състаряват

Забравете за колбасите!

31.01.2015г. / 11 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Първи бръчки по лицето. Дали слънцето, солариумът, неправилната грижа, са главни виновници за появата на фините линии? Със сигурност те оказват негативен ефект върху младостта ни, но има определени храни и напитки, които консумираме всекидневно и въпреки че са вкусни, те ни карат да остаряваме преждевременно. Вижте някои от тях.

Захар

Ако подслаждате напитките си със захар или често хапвате сладкиши, знайте, че едни от най-любимите ви лакомства със сигурност оказват негативно влияние върху вашата младост. Когато в организма ви има излишък на захар, той атакува колагена. Така кожата губи своята еластичност, устойчивост, изглежда вяла и по-бързо се появяват фини бръчки.

Трансмазнините

Присъстват в чипсовете, снаксовете, в колбасите, консервите, бързите закуски, хамбургерите. Подобно на захарта, излишните трансмазнини правят кожата да изглежда зле. Транс мазнините запушват и втвърдяват артериите и по-малките кръвоносни съдове, което прави кожата да изглежда стара.

Когато кръвообращението е нарушено, до кожните клетки не достигат достатъчно хранителни елементи и кислород и това я прави да изглежда зле.

Алкохол

Няколко от любимите ви коктейли, уиски или водка съвсем не са безобидни. Алкохолът има способността да дехидратира организма. Дехидратацията е най-големия враг на кожата и с течение на времето разрушава нейната структура и младост. Освен това редовната консумация на алкохолни напитки ще ви кара да изглеждате и подпухнали.

Червено месо

Според проучване на Cleveland Clinic’s Wellness Institute, ако консумираме повече от веднъж седмично червено месо, това крие рискове за младостта на нашата кожа. Според проучването, високото ниво на карнитин, съединение, което се намира в изобилие в животинските протеини, може да втвърди стените на кръвоносните съдове, което е причина кожата да остарее преждевременно.

Въпреки че важният витамин В12 се съдържа в големи количества в червеното месо, не забравяйте и за рибата и млечните продукти. Ако намалите консумацията на червено месо, не забравяйте да намалите приема и на колбаси.

Кофеин

Съдържа се не само в кафето и чая, но в много енергийни и газирани напитки. Той дехидратира организма, което несъмнено увеличава шанса от ранна поява на бръчки. Ако искате да имате младежки вид по-дълго време, консумирайте умерено чай и кафе, пийте много вода и се откажете от газираните подсладени напитки.

Свързани статии

Хляб

Простите въглехидрати като бял хляб и тестени изделия направени от бяло брашно, имат висок гликемичен индекс, което възпалява кожата и в крайна сметка работи срещу колагена. Но сложни въглехидрати, като кафяв ориз и пълнозърнест хляб и бисквити, се разграждат по-бавно от организма и щадят кожата.

И не на последно място пропускане на хранене

Пропускането на храненето всъщност е по-лошо за вас, отколкото консумацията на въглехидрати или захар. Кожата се нуждае от достатъчно витамини, минерали и други хранителни вещества, за да бъде свежа, еластична и млада. Хапвайте често и по малко, като менюто ви трябва да изобилства от ядки, плодове и зеленчуци.

Коментирай
2 rate up comment 2 rate down comment
kikair ( преди 9 години )
Е какво да ядем? Гладни ли да стоим ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 6 rate down comment
денко ( преди 9 години )
пицата и алкохола са съвсем природни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 1 rate down comment
wildfire ( преди 9 години )
Не, не заблуждават хората! Майката - Природа ни е дала правилната храна, научила е онези, които искат да знаят и да са здрави, какво да ядат. Кратичко: онова, което не расте в природата ще убие здравето на човека. Пицата, алкохола, изкуствените мазнини и още много растат ли в природата? Не. Всяка обработена, видоизменена храна, нанася непоправими злини в живота на човека. Почетете, пообразовайте се и тогава коментирайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 5 rate down comment
Иво ( преди 9 години )
Вие сте ненормални, само заблуждавате хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота
Свободно време