Здраве и красота

Имате ли обсесивно-компулсивно разстройство?

Кои са симптомите на ОКР?

17.10.2014г. / 10 19ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Понятието „обсесивно-компулсивно разстройство“ говори ли ви нещо? Психолозите наричат това състояние често с неговата абревиатура – ОКР.

На пръв поглед това разстройство изглежда безобидно и такова, сякаш болният може да се справи бързо с него. То обаче не е никак за подценяване, защото може сериозно да навреди на нормалния личен, социален и професионален живот.

Много хора по света страдат от обсесивно-компулсивно разстройство.

Какво представлява ОКР?

Обсесивно-компулсивното разстройство е тревожно разстройство, характеризиращо се с натрапчиви и неразумни мисли и страхове, които карат болния да извършва определени ритуални действия, които го карат да мисли, че извършвайки ги, ще се спаси от някаква зла участ.

С времето и повтарянето на така наречените компулсии мислите стават все по-натрапчиви и състоянието на болния се влошава.

ОКР обикновено включва повтарящи се действия, които постепенно се превръщат в мании.

Какво може да причини ОКР?

Дистрес, силни опасения, ирационални страхове причиняват тези мании и натрапчиви мисли.

Хората, страдащи от обсесивно-компулсивно разстройство се успокояват сами, изпълнявайки тези ритуали. Такива могат да са непрекъснатото миене на ръце заради неистов страх от заразяване, прескачането на фугите на плочките, защото болният си е наумил, че ще умре ако не изпълни това действие и много други.

Ако не изпълнят ритуалите си, болните се чувстват изключително нервни и неспокойни. В някои тежки случаи дори могат да изпаднат в тежка депресия, да не допуснат абсолютно никого до себе си.

Кои са най-честите мании?

Първенството се държи от страха от микроби, инфекции и заболявания, предавани чрез контакт с други хора.

Страдащите започват да се дистанцират от близките си, мият ръцете си по безброй пъти на ден. Това естествено води до сериозни кожни проблеми, дори разраняване, тежки екземи и дерматити.

Свързани статии

Хигиенизирането може да се свърже и с други части на тялото, например анусът. Някои пациенти изпитват погнуса от собствените си изпражнения. Вследствие на това постепенно спират да ядат, за да не ходят до тоалетна.

Ако се случи да отидат до тоалетна след това почистват ануса си неколкократно, дори с помощта на предмети за по-дълбоко почистване. Има записани случаи на жестоки разкъсвания след такова „почистване“.

Друга мания е броенето. Пациентите, които страдат от тази разновидност на ОКР не могат да се стърпят да броят всичко.

Прекомерната организация също е сред най-често срещаните обсесивно-компулсивни разстройства. Пациентите с този вид ОКР се престарават до налудничавост във всичко, което правят, независимо дали става дума за сгъване на пране или почистване на дома.

Как се лекува ОКР?

Обсесивно-компулсивното разстройство се лекува преди всичко с огромно желание и старание от страна на пациента да потисне натрапчивите мисли. При това разстройство водещо значение има осъзнаването на проблема и стремежът да бъдат преодолени поривите за изпълнение на компулсиите.

Правят се редица сесии със специалист психиатър, а в по-тежки случаи се предписват и успокоителни лекарства и антидепресанти.

Коментирай