Здраве и красота

Какво предизвиква липсата на менструация?

Освен бременността

31.01.2015г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinsktock

Снимка: Thinsktock

Менструацията е един от най-важните жизнени цикли на жената. Тя е крехък процес, който може да се наруши от редица промени както в организма, така и в околната среда. Често срещан проблем при някои жени, които по принцип имат редовен цикъл, е пропускането на една менструация.

На какво може да се дължи тази аномалия?

Стрес

Стресът намалява хормоните, отговарящи за менструацията. Повишените нива на стрес в организма забавят менструалните цикли и разширяват паузите между тях.

Преумора

Изтощението и крайната умора са преки отговорници за прескачане на менструацията. Тоталното преуморяване на организма също влияе зле на хормоналния баланс и правилното функциониране на цикъла. Отделяйте си достатъчно време за сън и приятни занимания.

Заболявания

Дори и грипните инфекции, които смятаме за не чак толкова сериозни, могат да предизвикат смущения в женския цикъл и дори прескачането на менструацията.

Освен това някои лекарства се намесват силно в процесите на организма като му влияят силно и нарушават менструалния цикъл.

Проблеми с щитовидната жлеза

Заболяванията на щитовидната жлеза могат да бъдат сериозна причина за липса на цикъл. Тироидните хормони имат силно пряко влияние върху хормоните, отделяни от яйчниците. Затова дори най-малките колебания в хормоните на щитовидната жлеза могат да се отразят зле.

Промяна в рутината

Ако скоро ви се е наложило да смените работното време или времето за сън, особено ако са намесени нощни смени, не се съмнявайте, че и това може да е сред причините за липса на цикъл!

За да се настрои, на организма му е нужно време, а докато това стане, може да изпитате липса на менструация.

Свързани статии

Синдром на поликистозни яйчници

Този синдром е честа причина за дълги паузи между менструалните цикли. Освен това менструацията е много болезнена при наличие на такъв проблем.

Наддаване или сваляне на килограми

Колебанията в теглото, особено резките промени, се отразяват зле на естествения жизнен цикъл на жените. Следете теглото си и внимавайте то да бъде в оптималните граници за възрастта и височината ви.

Прекалено интензивни упражнения

В стремежа си да свалим килограми и да влезем в добра форма, понякога сме склонни да злоупотребяваме с физическото натоварване. Това влияе на хормоните в организма и предизвиква спиране на цикъла.

Противозачатъчни таблетки

Хормоналните перорални контрацептиви обикновено регулират цикъла и правят редовната овулация възможна, но в някои случаи се отразяват зле на менструалния цикъл – предизвикват смущения, зацапване и пропускане на един или повече цикли.

Коментирай