Здраве и красота

За какво помага сокът от грейпфрут?

Облекчава болното гърло и кашлицата

18.10.2014г. / 09 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

През есенно-зимните месеци хапваме по-често цитрусови плодове. Един от най-предпочитаните е грейпфрутът. Само няколко минути са нужни на ден, за да приготвим пресен сок от плода, който носи много ползи за здравето. Ето защо трябва да го добавите към ежедневното си меню.

Засилва имунната система

Грейпфрутите изобилстват от витамин С. През есента и зимата организмът ви се нуждае от подкрепа, а сокът от грейпфрут е изключително подходящ. Според някои проучвания витамин С може да предпазва от рак на устната кухина и стомаха, бори се със свободните радикали, които са причина за появата на много заболявания.

Полезен е за бременните. Сокът от грейпфрут изобилства не само от витамин С, но и от биофлавоноиди. Те спомагат за намаляване задържането на излишни течности, намаляват подуването на краката и повишават енергията.

Намалява риска от появата на камъни в бъбреците. Има редица причини, които могат да доведат до образуването на камъни в бъбреците. Всекидневната консумация на пресен сок от грейпфрут е една чудесна профилактика.

Облекчава болното гърло и кашлицата. Ако страдате от възпалено гърло или кашлица, пийте всеки ден по 2-3 чаши пресен сок от грейпфрут с малко мед.

Намалява риска от атеросклероза. Грейпфрутът съдържа пектин, за който е установено, че ефективно намалява натрупването на артериални депозити. Заедно с витамин С спомага за укрепването на артериите, тяхното прочистване и ги поддържа еластични.

Намалява нивата на холестерола. Едно съединение, открито в цитрусовия плод, спомага за намаляване на прекомерното производство на холестерол от черния дроб.

Полезен е при диабет. Пациенти, които страдат от диабет могат безопасно да консумират този плод. Консумацията на пресен сок от грейпфрут спомага за регулиране нивата на кръвната захар.

Свързани статии

Спомага за намаляване на теглото. Грейпфрутът е с високо съдържание на ензими, които изгарят мазнините, има високо съдържание на вода и по-малко натрий.

Комбинацията от тези три характеристики прави сокът от този плод перфектна храна за увеличаване на метаболизма на тялото ви. Пийте всеки ден от него, за да бъдете винаги в добра форма.

Намалява неразположенията вследствие на артрит. Грейпфрутът съдържа салицилова киселина, която помага да се регулира натрупването на калций около хрущяла на ставите, което води до артрит. Ако страдате от артрит, консумирайте всеки ден пресен сок от грейпфрут. Това ще намали неразположенията ви.

Коментирай