Здраве и красота

Хапвайте магданоз по-често за здраве!

Магданозът и невероятните му ползи за организма

23.03.2015г. / 07 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Магданозът е билка, която много домакини и готвачи пренебрегват. Други слагат в гозбите си, но без да си дават сметка колко важна е консумацията на магданоз! Той е прекрасен източник на много важни хранителни вещества.

Важно е да ползвате магданоза за своите ястия не само в сготвен вариант, но и в пресен. Но изборът ви трябва да е мотивиран! Знаете ли защо е добре да консумирате по-често магданоз?

Богат е на хранителни вещества

Магданозът е невероятно богат на витамини А, В12, С и К. Тези хранителни вещества подобряват имунитета, укрепват костите и са полезни за нервната система. Освен това могат да предотвратят някои заболявания като астма и атеросклероза.

Сърдечно здраве

Яденето на магданоз понижава високото кръвно налягане, защото тази билка съдържа големи количества фолиева киселина. Тя помага на съдовете да запазят здравината и еластичността си, което предпазва от сърдечносъдови заболявания и усложнения.

Антиканцерогенни свойства

Фолиевата киселина в магданоза е ефикасна и срещу рака. Тя помага на клетките да се борят със свободните радикали, предизвикващи туморни изменения в клетките и израждане на тъканта. Дори етеричното масло от магданоз има свойства на химиотерапевтик.

Полезен за ставите

Магданозът има противовъзпалителни свойства и това помага за намаляване на болката в ставите.

Храносмилане

Можете да си направите чудесен чай от магданоз. Пиенето на тази отвара помага за спиране на храносмилателните проблеми и повторната им поява. Магданозът е ефикасен при газове, подут корем, колики и нарушено храносмилане в това число запек и разстройство.

А и ще помогне на организма да се отърве от болестотворните бактерии.

Свързани статии

Кожа и коса

Магданозът кара кожата и косата да блестят. Нанесен директно като маска, той лекува дори натъртвания, ухапвания от насекоми, напукани устни. Етеричното масло от магданоз кара косата да расте по-бързо и я прави по-бляскава.

Женско здраве

Чудният магданоз има и свойства, полезни за жените. Той помага при закъснял или липсващ менструален цикъл като го предизвиква. Дори в големи количества се счита, че може да предизвика и аборт, но това е спорна стъпка, резултатите от която биха могли да са опасни за здравето.

Бъбречна функция

Магданозът помага на тялото да се освободи от излишната вода. Тя затруднява работата на бъбреците и може да предизвика повишаване на кръвното налягане. Заедно с тях се затруднява и сърцето. Магданозът е полезен и при пикочни инфекции.

Коментирай
Свободно време