Здраве и красота

Неочаквани причини за зъбобол

Какво освен кариеса може да предизвика остра болка в устната кухина?

20.10.2014г. / 17 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всички знаем, че е вредно за зъбите ни да ядем сладко. Но зъбите ни могат да се развалят от много други различни и неочаквани неща. Болката се появява изневиделица и се оказва, че невинаги е предизвикана от развален зъб.

Ще ви запознаем с няколко странни и неочаквано нетипични причини да се появи болка в зъбите! Вижте кои са те!

Слюнката

Слюнката е съставена предимно от вода. Тя представлява около 90% от течността. Когато дишате интензивно през устата, слюнката се насища с бактерии и микроорганизми. Това се случва най-вече при изтощителна тренировка при която устата остава отворена по-дълго, а чрез дишането през устата преминава загрят въздух, който е предпоставка за силен и бърз растеж на тези болестотворни микроорганизми.

В тази силно бактериална среда се образуват множество проблеми – заболявания на венците, кариеси и други последващи усложнения. За да избегнете подобни проблеми е необходимо често хидратиране с много течност, за да отмиете бактериите и да възстановите флората в устната кухина.

Възпаление на синусите

Тъй като общо взето всички канали в лицево-челюстната структура на черепа са взаимно свързани, ако имате обострен синузит, това вероятно може да се окаже причина за появил се зъбобол.

Гнойта, която се събира в синусовите кухини по време на настинка или възпаление, засяга тъканите надолу към устата и се отразява зле на венците и зъбите. Може да се появи силна болка, която пациентът да обърка с кариес или възпален венец.

Отдръпване на венеца

Онези, на които им се е случвало да им се отдръпне венецът, знаят колко болезнено е това! При миене на зъбите с четката, при съприкосновение със студена, топла или сладка храна се получава силна и остра болка, сравнима с токов удар.

При отдръпването на венеца се оголва началото на корена на зъба, което прави по-достижими нервните му окончания. Стоматолозите препоръчват употреба на продукти, специално създадени за чувствителни зъби в такива случаи. Жабурене с противовъзпалителни разтвори също е от полза.

Свързани статии

Абсцес

Абсцесите най-често се получават при недобро почистване на зъбите, когато частици храна се загнездват между зъба и венеца и причиняват задържане на гнойни възпаления.

Тези възпаления могат да станат много сериозни, да предизвикат подуване, силна болка, а гнойта може силно да засегне други части на тялото, включително сърцето и ставите.

Нощно скърцане със зъби

Този проблем се случва на много хора. Обикновено те не знаят, че скърцат със зъби, докато някой не им каже или докато не установят, че зъбите им започват да се изтъркват по странен начин.

Това изтъркване на емайла води до силен болезнен синдром в цялата устна кухина, предизвикан от оголването на дентина под емайла на зъбите.

Паднала пломба

Ако пломба от някой зъб падне, това също може да е причина за поява на болка. По принцип, подложката под пломбата играе роля на изолатор между външната среда и вътрешността на зъба, но не е достатъчно твърда, за да изолира достатъчно.

Така се получава болка при натиск или от различни храни.

Коментирай