Здраве и красота

Предотвратете болката в гърба, преди да се е появила!

Съвети за правилно „експлоатиране“ на гръбнака

16.10.2014г. / 15 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Болката в гърба е нещо, което много хора по света изпитват всеки ден. Независимо дали работата ви е свързана с продължително седене или стоене, тази ужасна и мъчителна болка непрекъснато се появява и помрачава ежедневните ви дейности, да не говорим че ги и затруднява!

Ако все още не изпитвате тези неприятни симптоми на схванатост, сковаваща болка, можете да направите някои простички неща, които ще отложат във времето появата на болка в гърба или направо ще я предотвратят напълно!

Седете правилно

Ако работите в седнало положение е много важно да изберете правилния стол – такъв, който има ергономичен дизайн и осигурява добра подкрепа на гърба с форма на буква S, a не С. На всеки половин час правете кратка разходка, за да отстраните стреса от гърба.

Изправяйте се хубаво

Когато стоите прави е важно да не се прегърбвате. Представете си, че мислена линия преминава от главата до петите ви – не я изкривявайте! Ушите, раменете, бедрата и коленете са опорните точки на тази мислена ос и те трябва да са в права линия едни спрямо други.

Ако е нужно репетирайте стойката пред огледало, за да добиете представа за това каква поза трябва да заема тялото ви ходейки или стоейки.

Носете меки подметки

Важно е да не носите неудобни обувки. Цялата тежест от тялото пада върху краката и най-вече стъпалата. Те няма как да понесат този товар, ако не са обути в удобни обувки.

Ако подметките са прекалено твърди, абсолютно равни или пък с прекомерно висок ток, неминуемо ще се появи болка в гърба поради факта, че гръбнакът започва да се изкривява, нагаждайки се с „новата стойка“.

Свързани статии

Не пушете

През 2010 година едно изследване, обобщаващо резултатите от 40 други изследвания заключава, че пушачите имат по-ниски нива на болка в гърба за разлика от непушачите.

Това е така не защото пушенето ви предпазва от болки в гръбнака, а защото тютюневият дим възпрепятства нормалния приток на кръв към гръбнака, което намалява и чувствителността на локалните нервни окончания.

Научете се как да повдигате тежести

Поначало вдигането на тежки предмети е противопоказно в много отношения, не само за гръбнака. Но в ежедневието се налага, за съжаление.

Важно е как точно правите това.

Вдигайте тежките предмети с помощта на краката си, а не на гърба. Наведете се над тежестта, огънете леко едното коляно и издърпайте другия крак назад, за да осигурите опора. Хванете се за стол или маса за подкрепа, ако е нужно.

Намалете обема на възглавницата

Ако досега сте предпочитали спането на пухкава и по-висока възглавница, ще трябва да преосмислите избора си. Високите възглавници предизвикват допълнително изкривяване във врата. Появяват се схващания, болки и дори главоболие.

Коментирай