Здраве и красота

Бамята – вълшебница сред зелените зеленчуци!

Изключително полезните свойства на бамята за здравето, косата и кожата

10.11.2014г. / 10 56ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Колко от нас могат да се похвалят, че консумират бамя често? Сигурни сме, че повечето хора пренебрегват този прекрасен зеленчук, а много дори няма да се сетят за съществуването му!

Бамята е изключителен зелен зеленчук, а както знаем, зеленчуците от този подраздел притежават превъзходни качества и хранителни вещества!

Този низвергнат от много потребители зеленчук не заслужава тази съдба. Той е невероятно богат на витамини, минерали и фибри, които имат добри ползи за здравето, косата и кожата. Затова жените трябва да му обръщат повече внимание в гозбите си.

Предпазва от диабет

Бамята съдържа голямо количество фибри и слузно вещество, които контролират усвояването на захарта от организма, най-вече в тънките черва, като по този начин регулира нивата на глюкоза в кръвта.

Подобрява храносмилането

Тази комбинация от фибри и клей (слуз) прави бамята добра и за храносмилането. Обработката на захарите в организма е част от храносмилането и метаболизма, така че нещата са взаимносвързани.

Бамята помага да се изведе излишната вода от организма и затова е полезна както в отслабването, така и при сърдечносъдови заболявания и високо кръвно налягане.

Задръжката на вода също може да предизвика запек, газове, подуване на корема и други проблеми, свързани с тези състояния.

Помага на червата

Поради слабителното си действие бамята помага на червата да нормализират перисталтиката си и да извеждат токсините от организма по-качествено.

Освен това бамята успокоява раздразнените черва, спазмите и болката в долната част на корема, причинена от различни храни.

Подобрява сиянието на кожата

Редовната консумация на бамя подобрява работата на червата. Както казахме, по този начин се извеждат токсините от тялото и пречиствателните процеси действат по-качествено.

По този начин кожата възвръща блясъка и еластичността си, изглежда по-здрава и с изяснен тен. Витамините в бамята помагат на кожата да се подмлади по естествен начин и премахват пигментацията.

Разкрасява косата

Свързани статии

Сварете няколко шушулки бамя, докато клеят се разтвори във водата. Изчакайте да изстине и малко да се сгъсти. Нанесете върху косата вместо балсам след измиване.

Този метод прави косата гладка и лъскава, а и хидратира много добре скалпа като по този начин премахва сухотата и сърбежа. Пърхотът също ще изчезне.

Помага при отслабване

Бамята е храна с нисък калориен товар. Всъщност тя е сред най-некалоричните зеленчуци. Не съдържа наситени мазнини, което я прави идеално допълнение към вашата диета за отслабване.

Важно е да се отбележи, че бамята предпазва и от трансмазнини, попаднали в тялото чрез преработени храни. Веществата в нея правят така, че трансмазнините да бъдат изолирани и бързо изведени от тялото.

Намалява холестерола

Бамята помага за намаляването на холестерола и прочистването на кръвоносните съдове от плаки, както и чревните стени от полепнали остатъци от храна. Тя има това свойство, благодарение на слузта, която съдържа във вътрешността си.

Така бамята е полезна при предотвратяване на атеросклероза и намалява риска от сърдечносъдови заболявания.

Предотвратява рак

Изобилието от антиоксиданти засилва имунитета и унищожава свободните радикали. Включването на бамята в менюто ви предпазва от развитие на рак на белия дроб, дебелото черво и устната кухина.

Коментирай