Здраве и красота

За какво говорят скулптурите на предмети от ежедневието, изложени в София

Гигантски предмети от ежедневна употреба се появиха в София по повод Световния ден за борба с артрита

21.10.2014г. / 14 23ч.
Аз жената
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Гигантски скулптури, представляващи 3 предмета от ежедневието – лъжица за хранене, връзки за обувки и дамска обувка бяха поставени на централни места в столицата на Световния ден за борба с артрита – 12-ти октомври. Всеки от тях разкрива различен битов проблем на човек, страдащ от ревматично заболяване. Целта на нетрадиционната кампания на „Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит“ и „Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България“ е да насочи общественото внимание към болката и страданието, което ревматичните заболявания причиняват. По време на откриването на инициативата пациентските организации призоваха хората навреме да се изследват, защото колкото по-рано се диагностицират, толкова по-добри са прогнозите за пациента.

„Едва ли много от нас се замислят какво означава да не можеш повече да се храниш с лъжица, защото ставите ти са изкривени, да не можеш да завържеш маратонките си, защото гръбнакът ти е скован от болест на Бехтерев или пък какво е за една жена никога повече да не може да носи обувки на висок ток. Всички тези усещания са част от живота на хората с ревматични заболявания. На болните бих казала, че колкото по-добре са запознати с артрита и колкото по-позитивна нагласа имат, толкова по-успешно ще се борят с него.“ – с тези думи Роза Чеглайска, председател на „Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит“, откри събитието.

Лица на кампанията са Екатерина Евро и Сашо Кадиев, които заедно застават зад каузата: „Ние представляваме две поколения на едно семейство – искахме заедно да подкрепим инициативата, за да покажем, че ревматичните заболявания засягат както възрастни, така и млади хора. Много е важно повече да се говори в обществото за този проблем, защото хората не са запознати до каква тежка инвалидизация може да се стигне, ако не се лекуваш добре“, каза г-жа Евро.

Д-р Родина Несторова, управител на Ревматологичен център „Света Ирина“ в София и секретар на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза също взе участие в откриването: „Ревматичните заболявания влошават сериозно качеството на живот на болните и водят до загуба на трудоспособност и тежка инвалидизация. Причината за развитие на автоимунните заболявания още е неизвестна, поради което засега те не могат да се излекуват окончателно. Медицината напредна много в тази област в последните десет години. Вече и у нас е налична биологичната терапия, която се смята за най-успешната за момента за пациенти, за които класическите средства не действат.“

„Отдавна искам да осъществим такава голяма и интересна кампания за информираност, защото знам, че над 100 млн. души в Европа страдат от ревматични заболявания, а в България по неофициални данни броят им надхвърля 100 000.“, сподели Боряна Ботева, Председател на от ОПРЗБ.

Ревматичните заболявания представляват широка гама от ставни и извънставни заболявания. Основна сред тях е групата на възпалителните ставни заболявания, от които най-чести и най-популярни са ревматоидният артрит (РА), псориатичният артрит (ПсА) и анкилозиращият спондилит, по-известен като болест на Бехтерев. Тези заболявания имат голямо социално значение, защото засягат хора в активна възраст, имат широко разпространение, влошават сериозно качеството на живот на болните и водят до загуба на трудоспособност и тежка инвалидизация. Общото при тях е автоимунната им генеза – имунната система „обърква“ собствените тъкани с чужди и предприема атака срещу тях. При човека са известни около 60 автоимунни заболявания. Причината за тяхното развитие е неизвестна, поради което засега те не могат да се излекуват окончателно. Ревматоидният артрит е възпалително ставно заболяване с хронично прогресиращ ход, водещо до инвалидизиране. Освен ставните прояви при РА може да има и системни прояви – засягане на очите, кожата, белия дроб, сърцето, съдовете, бъбреците. Честотата на РА е около 1% от населението, като засяга 3 пъти по-често жените. Смята се, че в България има около 60 000 болни от РА, около 30-40 хил. са с ПсА и около 20 хил. с болест на Бехтерев.

Коментирай