Здраве и красота

Заместете олиото с масло от риган

Маслото от риган е неподозирано полезно и има невероятен ефект върху здравето

04.11.2014г. / 08 13ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Идва сезонът на грипа и настинката или по-точно вече е тук. Вместо да се тъпчете с химически лекарства, изкуствени витамини и уж подсилващи имунната система хранителни добавки, по-добре се обърнете към природата!

Етеричното масло от риган е едно прекрасно средство срещу грипа и настинката, но не само – то дава изключително големи ползи за целия организъм.

Има много видове риган, който се използва за направата на масло, в това число и нашият традиционен риган.

Риган срещу простудни заболявания

Риганът има изключителни антибактериални свойства, които потушават инфекциите и възпаленията. Маслото от риган е много полезно и може да се използва в готвенето. То има противъгъбично, антивирусно и антистареещо действие.

Добавете няколко капки от маслото от риган в чаша вода или към чая ви и ще усетите колко вълшебно действа на болното гърло.

Мощни съставки

Маслото от риган съдържа една изключително силна антимикробна съставка, наречена карвакрол. Изследванията показват, че тя се бори много ефективно срещу кандида, различни плесени, стафилококи, хеликобактери пилори, ешерихия коли, салмонела, листерия и др.

Свързани статии

Тимол, другата важна съставка на етеричното масло от риган, е също мощен фунгицид с антисептични свойства. Той предотвратява увреждането на тъканите и подпомага заздравяването им.

Витамин Е

Маслото от риган съдържа витамин Е, който е много силен антиоксидант. Витамин Е се бори със свободните радикали, предотвратява поява на атеросклероза и рак. Доказано е, че маслото от риган успокоява алергичните реакции, защото е природен антихистамин.

Важни микроелементи

Етеричното масло от риган съдържа доста добри количества калций, магнезий, цинк, желязо, калий, бор, манган, витамин С, А и си заслужава да бъде включено в приготвянето на вашите ястия.

Коментирай
Свободно време