Здраве и красота

Вълшебствата на куркумата за здравето

Куркуминът подобрява здравословното състояние с многобройните си полезни действия

19.10.2014г. / 16 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Куркумата е невероятна индийска подправка, която не е чак толкова застъпена в нашата кухня. Това е нормално, предвид нейните особени вкусови качества, които не се нравят на всеки любител на традиционната българска кухня.

Но куркумата се използва от хилядолетия в кухнята на древните индийци и не само – тя е популярна в цяла Южна Азия.

Какви са ползите от куркумата?

Тя може да се консумира във всякакви варианти – варена, сушена, стрита или заедно с целите й стъбла. Тя е популярна в индийската медицина като лековита билка заради своите антибактериални и терапевтични свойства.

Активното вещество в нея е куркумин, който дава леко горчивия вкус и мирис. Доказано е, че куркуминът е много ефикасен при заболявания като диабет, чернодробни заболявания, рак, както и в превенцията им.

Куркумата е естествен козметичен продукт, който прави косата и кожата блестящи и здрави. Тя се използва за разкрасителни процедури от векове.

Куркума за кожата

Акне и мазна кожа

Благодарение на своите антисептични и антибактериални свойства, куркумата се използва за лечение на акне. Маска с куркума има много ефективно действие при профилактика и лечение на гнойни пъпки, намалява себума и възпалението, а и премахва белезите от акнето.

Суха кожа

Куркумата хидратира много добре кожата. Нанесете смес от куркума, яйчен белтък и лимонов сок, за да запечатите влагата в кожата на лицето. Добре е да правите тази маска след горещ душ при добре почистена кожа. Тя дава естествен блясък на кожата ви.

Бръчки

Тази прекрасна антистарееща подправка кара кожата буквално да се подмладява. Тя действа като ексфолиращ агент, който предотвратява появата на бръчки, фини линии и други признаци на стареене.

Изгаряния

Локално приложение на куркумата върху засегнати от изгаряне участъци има много ефикасно действие. Успокоява бързо и потушава болката и паренето. Освен това белезите, които остават са далеч по-незабележими.

Други кожни проблеми

Куркумата е много полезна при псориазис и екзема. Доказан е ефектът й чрез прилагане на засегнатото място. Също така тя намалява пигментацията и изравнява тена.

Куркума и здраве

Рак

Куркумата или по-точно куркуминът – основното активно вещество в нея, се използва за различни лекарства за борба с рака. Силата му е полезна в борбата с тази страшна болест.

Свързани статии

Чернодробни заболявания

Куркуминът детоксикира черния дроб и забавя развитието на чернодробна цироза. Освен това консумацията на куркума намалява риска от хепатит и жълтеница.

Храносмилателни проблеми

Куркумата насърчава работата на гладката мускулатура на червата и подобрява чревната флора. Така метаболизмът се засилва, ефектът на отслабването е налице, а подуването на корема и газовете ще се превърнат в история, ако добавяте страхотната подправка към гозбите си.

Имунитет

Антиоксидантните свойства на куркуминът са полезни и в борбата със свободните радикали, които наред с всички вредни свойства поразяват и силите на имунната система.

Болестта на Алцхаймер

Противовъзпалителните свойства на куркуминът имат положително действие върху възпалената тъкан в мозъка, което облекчава симптомите на болестта на Алцхаймер.

Диабет

Куркуминът помага за контрола на нивата на инсулин в кръвта и секрецията му от панкреаса, което предпазва от преждевременното му „износване“ и последващо настъпване на диабет.

Коментирай