Здраве и красота

Билки с антиканцерогенно действие

Важна е превенцията, затова ги включете в менюто си

18.10.2014г. / 14 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Ракът е един от бичовете на съвремието ни, срещу който от години се опитваме да измислим лек, но за съжаление, медицината все още не е достигнала чак такива висоти.

Лекарствата срещу рака, ползвани за облекчение и стопиране на туморния растеж са изключително тежки. Организмът ги понася с цената на много странични ефекти.

Има някои природни съставки и по-конкретно билки, които имат изключително силен противораков ефект. Можете да ги включите в диетата си, а това ще помогне на организма ви в превенцията на страшното заболяване, от което никой не е застрахован в днешно време.

Джинджифил

Джинджифилът отдавна се използва в народната медицина на много народи, най-вече източни, за лечение на настинки, инфекции. Оказва се, че той има силен ефект и при инхибирането на раковите клетки, които всеки организъм съдържа в известни количества.

Той може да се използва в много широк спектър от ястия, напитки и сладкиши, така че надали ще имате проблем с добавянето му към кухнята си.

Розмарин

Той е добре познат в нашата традиционна кухня. Розмаринът е изключително богата на антиоксиданти билка, която мощно противодейства на окислителните процеси в клетките, причиняващи злокачественото им израждане.

Розмаринът може да се използва за доста голям диапазон от ястия, включително и салати, сосове, хлябове, супи, печива, меса.

Той помага за детоксикацията на организма, подобрява храносмилането, успокоява метеоризма и се бори със загубата на апетит. За най-силно действие можете да консумирате розмарин под формата на отвара.

Куркума

Куркумата е билка от семейството на джинджифила. Тя също има остър, леко лютив вкус, който придава отличен вкус на ястията. Освен това обагря в атрактивен жълто-оранжев цвят.

Куркуминът – активната съставка на куркумата, е мощен антиоксидант, който се бори със свободните радикали в организма, причиняващи израждане на клетъчно ниво.

Тази прекрасна съставка доказано има противовъзпалителни свойства и е силна срещу развитието на рак.

Люти чушки

Лютите чушки съдържат едно съединение, наречено капсаицин, което доказано облекчава болката. Това обаче не означава, че стрити люти чушки могат да се прилагат локално върху наранена кожа или болезнени участъци.

Това активно съединение действа само чрез попадане вътре в организма и провокира освобождаването на вещество, наречено субстанция P. Тя е тази, която намалява болката, локализирайки я отвътре.

Лютите чушки са полезни и за храносмилането, потискат апетита и действат антисептично.

Свързани статии

Чесън

Чесънът често е наричан натурален антибиотик и антисептик. Той е с високо съдържание на сяра и е добър източник на аргинин, олигозахариди, флавоноиди и селен. Всички тези вещества са изключително силни противоракови агенти.

Алицинът, активното вещество на чесъна, дава характерната му миризма, но освен това повишава имунните защити и намалява риска от рак на гърдата, стомаха, дебелото черво, панкреаса, хранопровода.

Чесънът може да предпази от рак по много механизми, включително чрез инхибиране на бактериални инфекции и образуването на канцерогенни вещества, които насърчават клетъчната смърт.

Мента

Ментата се използва от векове за облекчаване на коремна болка. Освен това тя е ефективна при газове, подуване на корема, лошо храносмилане, спазми и диария.

Ментата помага за успокояване симптомите на синдрома на раздразненото черво и хранителни отравяния, намалява спазмите, релаксира стомашната гладка мускулатура.

Тази ароматна билка облекчава и болките в гърлото, както и симптомите на грип и настинка. Тя съдържа множество антиоксиданти, които се съпротивляват силно срещу окисляването на клетките.

Лайка

Смята се, че лайката има лечебни ползи в много отношения. Тя също се използва отдавна от хората в борбата с инфекциозните заболявания, възпаленията и болките. Лайката има и успокояващ ефект върху нервната система, затова се пие под формата на отвара преди лягане.

Активните съставки на лайката действат успокояващо на мускулните влакна, което има релаксиращ ефект главно върху гладката мускулатура, по-специално мускулите на червата.

Коментирай