Здраве и красота

Каква храна да консумирате преди приема на алкохол?

Хапвайте аспержи, за да предпазите черния дроб

09.11.2014г. / 17 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Консумирането на любимите ни вина, коктейли и други алкохолни напитки, често оставя неразположения като главоболие, умора, дехидратация, гадене. Има два начина да се предпазите от махмурлук – или да ограничите алкохола, или да хапвате някои от храните, които споделяме.

Картофено пюре

Ако ви предстои парти вечер, хапнете нещо по-леко за вечеря, като вкусно домашно пюре. Когато консумирате алкохол, нивата на кръвната захар се повишават. Консумирането на картофи (и особено сладки) ще помогне да балансирате нивата.

Бадеми

Бадемите са чудесни ядки, които често са и част от мезета, когато консумираме алкохол. Според специалисти, ако хапнете от тях преди консумацията на алкохол или по време на нея, могат да помогнат да намалите страничните ефекти от махмурлука.

Аспержи

Доказано е, че откритите в аспержите аминокиселини могат да предпазят чернодробните клетки от увреждане, което консумацията на алкохол нанася върху тях.

Печено пиле

Печеното пилешко месо съдържа по-малко мазнини и въглехидрати, което го прави идеално за консумация преди пиенето на алкохолни напитки. Това ще помогне да поддържате стабилни нива на кръвната захар и ще ви поддържа по-енергични в продължение на часове.

Хумус

Хумусът е чудесен за направата на салати, пюрета, гарнитури. Богат е на витамини от групата В. Тъй като алкохолът оказва негативно влияние върху тази важна група витамини, вие се чувствате и по-сънливи и без енергия, когато го консумирате.

Затова е добре да хапнете хумус преди парти вечерта с коктейли. Така ще осигурите важните витамини на организма и няма да има дисбаланс.

Зеленчуков сок

Направете си пресен сок с краставици, спанак, магданоз, целина и т. н. Пресният зеленчуков сок предотвратява дехидратацията на тялото, когато консумирате алкохол и спомага да възстановите важните електролити.

Яйца

Яйцата са добър източник на цистеин, аминокиселина, която помага за елиминиране на голяма част от токсините, които присъстват в алкохола. Варени или пържени, те са богати на протеини, които ще ви осигурят енергия.

Свързани статии

Кисели краставички

Те са подходящи за премахване на махмурлука, но и за хапване преди консумацията на алкохол. Алкохолните напитки дехидратират тялото и отнемат от голяма част от важните електролити в организма. Саламурените храни като киселите краставички спомагат да възстановите баланса им.

Чаша прясно мляко

Пиенето на прясно мляко преди алкохола спомага за образуването на защитен слой в стомаха, което забавя усвояването на алкохола.

Коментирай