Здраве и красота

Облекчаване на болките в коленете

Какво можем да направим за здравето на коленните стави?

20.10.2014г. / 15 32ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Ходене, тичане, стоене, седене – всички тези ежедневни дейности, свързани с движението на тялото ни в пространството натоварват коленете. Появяват се болки, причината за които често трудно може да се установи.

Хората непрекъснато злоупотребяват с коленете си без да го осъзнават. Целият двигателен апарат понася голямо напрежение ежедневно, но коленете са едни от най-натоварените стави в цялото тяло.

Често болките са силни и възпрепятстват нормалното протичане на дейностите през деня, а нощем пациентите се оплакват от пулсираща и „въртяща“ болка, която пречи на съня.

Ако не се обръща внимание на тези симптоми, рискът от последваща поява на остеопороза или артроза на ставите е много голям. Какво можете да направите, за да помогнете на коленете си?

Лед

Масажирането с лед е много полезно за премахване на подуването и болката. Независимо дали коленете ви страдат от обострен артрит или просто болка вследствие на натоварване, ледът помага.

Разтривайте с леда в продължение на 20 минути или докато получите известно облекчение.

Нестероидни противовъзпалителни медикаменти

Те са ефикасни срещу болката и възпалението, но трябва да се имат предвид възможните странични ефекти. При пациенти с проблемен стомашно-чревен тракт могат да се появят болки в стомаха и дори кръвоизливи в по-тежки случаи, така че тези лекарства се приемат след обсъждане с лекар.

Подходящи упражнения

Независимо колко силна е болката, упражнения трябва да се правят, дори и от пациенти с артроза. За да се предотврати износването на ставния хрущял, ставата трябва непрекъснато да се движи и да не се допуска да се схване.

Освен това чрез упражненията се закалява мускулатурата. Това е много важно за нормалната функция на ставите – ако мускулите са атрофирали, ставите не могат да се движат нормално. Това крие риск от износване, обездвижване и в крайна сметка инвалидизиране.

Здравословни храни

Здравословната храна е много важна за здравето на ставите и ставния хрущял. Намаляването на наситените мазнини е от огромно значение за предотвратяване на остеопороза и износване на ставата. Изследванията доказват, че хората, които ядат повече плодове с витамин С, имат по-нисък риск от развитие на остеопороза или артроза.

Свързани статии

Отслабване

Излишните килограми винаги са проблем. В този случай нещата не стоят по-различно. Наднорменото тегло пречи на нормалното движение на ставите, притиска снабдяването им с кръв и нормалното им инервиране, което е предпоставка за поява на болка и увреждания.

Ако имате проблем с теглото, спешно трябва да помислите за решение, ако искате да запазите цялостното си здраве и това на опорно-двигателния апарат.

Глюкозамин

Глюкозаминът е аминозахарид, който играе много важна роля за нормалната работа на ставата. Той е основна структурна единица на скелета. Трудно е да си набавим глюкозамин чрез храната. Най-много от това вещество се съдържа в морските дарове, но както знаем, менюто на българите почти не включва такива скъпи лакомства.

Затова хората, страдащи от проблеми със ставите, трябва да помислят за употреба на глюкозаминови хранителни добавки, ако според лекаря им това се налага.

Възможни интервенции

При по-тежки случаи на болков синдром и износване на коленните стави се предприемат серия от инжекции с хиалуронова киселина и глюкозамин. В случаи на тежко износване се предприема смяна на коленната става.

Коментирай