Здраве и красота

Здравословните ползи от стевията

Стевията не съдържа калории

20.10.2014г. / 17 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Повечето от вас са чували за стевия. Здравословният заместител на захарта (може да я закупите под формата на капсули, прахообразна или течна), който се извлича от растението стевия. В продължение на стотици години тя е била отглеждана в Бразилия и Парагвай, не само за подслаждане, но и за лечение на изгаряния и други здравословни неразположения.

В наши дни тя се използва като подсладител. Въпреки че в нея няма калории, тя е 200 пъти по-сладка от захарта. За какво може да я използвате, освен за подслаждане на чай и кафе?

Може да замените захарта в сладкишите със стевия

Тъй като тя е по-сладка от захарта, количеството трябва да бъде и по-малко. Но ако искате да направите карамел с нея или карамелена коричка на крем брюле, стевията няма да се карамелизира по начина, по който захарта го прави.

Подходяща е за диабетици

Редица проучвания показват, че приемането на стевия може да стабилизира нивото на кръвната захар, повишава инсулиновата резистентност, а също така може да насърчи производството на инсулин чрез подобряването на здравето на панкреаса.

Стевията е с ниско съдържание на въглехидрати и спомага за намаляването на глада към сладки и мазни храни. Това също така я прави подходяща за всички, които трудно устояват на тези изкушения.

За третиране на пърхот и тънка коса

Смята се, че редовното използване на стевията може да спомогне за намаляването на пърхота и за подмладяването на косата. Към шампоана добавете стевия на капки и измийте косата си. Стевия може да добавяте и към билките, с които си правите фрикции на косата.

Грижи се за оралното здраве

Стевията има антибактериални свойства, които могат да помогнат при възпалени венци, предотвратяване на кариеси и афти в устата. Тя може да потисне развитието и размножаването на инфекциозните организми по венците и зъбите, инхибира растежа на плаки и може да подобри цялостното здраве на устната кухина.

В чаша вода добавете 3-4 капки екстракт от стевия и изплаквайте устата си два пъти дневно.

Стомашни киселини

Ако страдате от подут корем или стомашни киселини, направете си чаша ароматен билков чай и го подсладете със стевия. Стевията е добър помощник в храносмилателните процеси и облекчава неразположенията и киселините в стомаха.

Свързани статии

Високото кръвно налягане

Проучвания показват, че дългосрочният прием на стевия може да коригира високото кръвно налягане.

Намалява риска от остеопороза

За да имаме здрава костна система, не само трябва да приемаме достатъчно калций, но трябва и организмът ни да го усвоява правилно. Стевията може да помогне за по-доброто усвояване на калций в организма и да подобри костната плътност. Затова към напитките си добавяйте стевия вместо захар.

Снимка: Thinkstock

Коментирай