Здраве и красота

Край на досадния сърбеж по главата

Природни средства срещу суха кожа на скалпа и сърбеж

21.10.2014г. / 11 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Сърбящият скалп може да побърка всеки, страдащ от този проблем. Сухата и раздразнена кожа на главата може да бъде предпоставка за развитие на пърхот или дерматит.

Лечението на сърбежа е от ключово значение, за да не се получат болезнени рани по скалпа, които да създадат среда за навлизане на болестотворни микроорганизми.

Много шампоани съдържат съставки, дразнещи скалпа и увеличаващи сърбежа. Ако се появи подобен проблем, трябва незабавно да преустановите употребата на настоящия си шампоан и да започнете лечение с някои щадящи и изключително полезни природни съставки.

Лимонов сок

Поради своите антисептични свойства, лимоновият сок може да облекчи сърбежа и усещането за опънатост на кожата на главата. Просто излейте чаша прясно изцеден лимонов сок върху измита влажна коса и изчакайте няколко минути да подейства. След това изплакнете.

Сода бикарбонат

Содата може да се използва и като средство за облекчаване на сърбежа, не само за почистване на домакинството! Тя е прекрасен помощник в много отношения.

Свързани статии

Содата помага да се балансира pH-то на кожата на главата, а така се освобождавате от досадния сърбеж и зачервяванията от чесането.

Направете паста от сода за хляб и няколко лъжици вода. Разбъркайте, докато сместа заприлича на гъста каша. Нанесете върху измита коса. Изчакайте да подейства 15 минути и измийте.

Кокосово масло

Кокосовото масло е друго ефикасно средство за хидратиране на сухата кожа на главата. Облекчаването на сърбежа е следствие от балансирането на водния състав на кожата. Това масло е изключително полезно и може да се използва като маска 2-3 пъти в седмицата.

Мажете го след измиване вместо балсам, изчакайте 2-3 минути и изплакнете. Освен полезните му свойства, кокосовото масло ще придаде прекрасен аромат на косата ви.

Ябълков оцет

Той работи по подобен на лимоновия сок начин. Просто изсипете една чаша ябълков оцет върху косата си и след като подейства го изплакнете. Оцетът има антиалергични свойства и намалява симптомите на силен сърбеж.

Коментирай