Здраве и красота

Заболявания, които възникват по-рано от очакваното

Затова от голямо значение е превенцията

27.10.2014г. / 11 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Превенцията на заболяванията е един от най-важните и ефективни начини да се справим с тежките изпитания. Но докато сме млади не обръщаме чак толкова голямо внимание на превенцията на някои от най-сериозните заболяванията, защото сме свикнали да мислим, че е рано да ни сполетят.

Напоследък обаче много от заболяванията, характерни за възрастните хора, поразяват все повече млади. А някои болести и дегенеративни състояния поначало започват развитието си в по-ранните години от живота на човек без той дори да подозира.

Кои са болестите, които не подозираме, че могат да ни „ударят“ по-рано, отколкото си мислим?

Рак на гърдата

Ракът на гърдата, за съжаление, не засяга само възрастни жени. Изобщо, туморните заболявания могат да се срещнат често и при деца. Но специално ракът на гърдата може да се срещне и при тийнейджъри.

Какво можете да направите, за да се предпазите?

От най-ранна зряла възраст можете да се постараете да избягвате злоупотребата с алкохола, но според лекарите една чаша вино на ден би била в помощ срещу този вид рак. Важни са редовните профилактични консултации с гинеколог и мамолог за всички жени в детеродна възраст.

Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер засяга най-типично възрастните хора около 65-годишна възраст. Но най-рано тя е засечена при хора на 40 години!

Какво можете да направите, за да се предпазите?

Мозъкът трябва да се тренира, досущ като мускулите. За да запазите здравето и тонуса на мускулатурата си, вие правите упражнения – същото е и с мозъка. Четете, решавайте задачи, гледайте образователни филми, решавайте кръстословици – всички дейности, свързани с развитие на мозъка са полезни за максималното избягване или отлагане във времето на болестта на Алцхаймер.

Диабет тип 2

Този вид диабет е типичен за хора между 40 и 50 години. Или поне така се смята от повечето от нас. Истината всъщност е, че диабет тип 2 се проявява дори в детството. Затова трябва да се следи много щателно за симптомите, особено в нашето съвремие, в което диабетът добива изключително големи мащаби през последните години.

Какво можете да направите, за да се предпазите?

Яжте здравословна храна и не допускайте да се обездвижвате! Най-често, според изследванията, диабет тип 2 се отключва при 30-годишните. Ако допуснете затлъстяване, заседнал начин на живот и нездравословно хранене, не само диабет тип 2 може да се появи, но и рискът от инсулинозависим диабет тип 1 се увеличава многократно!

Подагра

Подаграта е типична за възрастни хора между 50 и 60 години, но най-рано може да засегне и млади хора на 30 години.

Какво можете да направите, за да се предпазите?

Подаграта може да бъде предотвратена ако се поддържа здравословно тегло, не се допуска задръжка на течности в организма и се ограничи употребата на алкохол. Следете нивата на пикочната киселина в кръвта. Повишените количества могат да създадат предпоставка за поява на подагра.

Меланом

Меланомът се появява често още в пубертета и началото на 20-те години на човек, въпреки че в най-много от случаите този вид злокачествено кожно образувание се появява на около 50-годишна възраст.

Какво можете да направите, за да се предпазите?

Използвайте слънцезащитен крем. Не допускайте да изгаряте на плажа или в планината, където сте още по-близо до слънчевите лъчи.

Проверявайте състоянието на бенките и петната по кожата всяка година. Ако забележите и най-малка промяна, консултирайте се с лекар дерматолог. Избягвайте излагането и разходките на слънце в обедните часове, най-вече през лятото!

Свързани статии

Остеопороза

Тя е типична за възрастта над 65 години, но за съжаление вече все по-често се случва и при жени на приблизителна възраст 50 години, понякога дори по-малко. Остеопорозата е тясно обвързана с хормоналния баланс в женското тяло, затова тя може да настъпи по-рано при ранна менопауза.

Какво можете да направите, за да се предпазите?

Спрете цигарите и консумацията на алкохол! Това е първото нещо, което трябва да направите. Приемайте добавки с калций и витамин D, за да укрепнете скелета. Спортувайте активно. Ако нямате тази възможност просто се уверете, че прекарвате в движение достатъчно време всеки ден. Дори разходките са от значение.

Удар

Сърдечните и мозъчните удари също се смятат за характерни за по-напреднала възраст, но напоследък млади хора, ненавършили 30 години, умират от тези фатални остри състояния.

Какво можете да направите, за да се предпазите?

Абсолютно задължително е да спрете цигарите и алкохола. Тези два фактора утрояват риска от възникване на мозъчен инсулт или сърдечен инфаркт.

Затлъстяването, високият холестерол, диабетът, високото кръвно налягане са все сериозни фактори, които ако не бъдат овладени, могат да доведат до удар.

Коментирай