Здраве и красота

5 неочаквани дейности, които развалят зъбите

Нямат нищо общо с яденето на сладко!

24.10.2014г. / 11 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Когато се заговори за разваляне на зъби, първото нещо, което хрумва на всички е сладки храни. Свикнали сме да смятаме, че зъбите и венците могат да заболеят единствено от нездравословна храна и от нередовно миене, но всъщност далеч не са само тези причините, които могат да ви донесат неприятности.

Има някои неочаквани виновници, които влошават стоматологичното здраве и сме сигурни, че не би ви хрумнало кои са те!

Кардио тренировките

Дългите кардио тренировки могат да се окажат причина за проблемите ви с устната кухина. Изследванията показват, че при спортисти, чиято дейност е свързана предимно с аеробни натоварвания, здравето на устната кухина страда.

При тях рискът от поява на зъбна ерозия, протриване на емайла и заболявания на венците е много по-голям, отколкото при хора, които предпочитат друг вид физическа дейност.

Това се дължи на силното занижаване на секрецията на слюнка по време на изтощителните тренировки. Слюнката е изпълнена с полезни бактерии и минерали, които предпазват зъбите и венците от заболявания. Тя предпазва от износване и гниене, затова е важно устната кухина да се хидратира добре по време на тренировка.

Друг проблем е дишането през устата по време на натоварването. Устната кухина не е снабдена с пречиствателни влакна, каквито има носът, и това отново е предпоставка за увеличен растеж на болестотворните бактерии. Въздухът се загрява и спомага за разрастването на броя им.

Те навлизат без проблеми навътре в дихателните пътища и предизвикват усложнения, освен че развалят и зъбите.

Вдигане на тежести

При вдигането на тежести, инстинктивен условен рефлекс на всяко живо същество е да стисне челюсти. Следващият път обърнете внимание и ще се убедите, ако не сте го забелязали.

Този рефлекс е предпоставка за триене на емайла и поява на по-сериозни проблеми. В някои случаи дори може да е причина за счупване на зъб при особено големи тежести.

Лекарства

Много лекарства оказват вредно влияние върху зъбите без да подозирате. Такива са някои лекарства срещу алергии, лекарства за сърце, високо кръвно налягане, антидепресанти, които предизвикват сухота в устата.

Този страничен ефект прави зъбите незащитени от високата киселинност в устната кухина и води до заболявания и различни щети.

Свързани статии

Киселини в стомаха

Нелекуването на гастроезофагеален рефлукс може да доведе до сериозно заболяване на устната кухина, не просто кариес. Ако страдате от връщане на киселини от стомаха към хранопровода, трябва да вземете спешни мерки. Това не само може да предизвика сериозни ерозивни проблеми в устата ви, но може да е и причина за ерозия на тъканите на хранопровода. Тези състояния крият риск от рак на хранопровода или устната кухина.

Миене на зъбите веднага след хранене

Много хора смятат, че така ще се предпазят от кариес. Всъщност това изобщо не е вярно, споделят стоматолози.

Четкането на зъбите, макар и с четка с мек косъм след хранене с кисели храни като плодови сокове, плодове, зеленчуци, червено вино или газирани напитки, силно намалява устойчивостта на емайла. Той става податлив на механично увреждане, а това е предпоставка за образуване на болестни промени по зъба.

Появяват се пукнатини, пожълтявания, кариеси и чувствителността се повишава.

Вместо това е добре да изплакнете устата си с чиста вода след хранене, да изчакате 40 минути и чак тогава да измиете зъбите.

Коментирай