Здраве и красота

Безплатни прегледи и консултации за рак на гърдата и във Варна

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна и СБАЛ по онкология – София започват безплатни изследвания и консултации по повод световния месец за борба с рака на гърдата

22.10.2014г. / 15 12ч.
Аз жената
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна и Специализираната болница за активно лечение по онкология – София започват безплатни изследвания и консултации по повод световния месец за борба с рака на гърдата – октомври. Двете лечебни заведения, заедно с Първа САГБАЛ „Св. София“, обединиха усилия в борбата с това социално значимо онкологично заболяване.

Основното послание на инициативата е, че открит навреме, ракът на гърдата е лечим. Кампанията има за цел да насочи общественото внимание към профилактиката и ранното откриване на заболяването, възможностите за лечение и необходимостта от психологическа подкрепа за жените с тази диагноза и техните семейства.

В рамките на кампанията всяка от трите болници е предвидила различни активности, чрез които да акцентира върху профилактиката и лечението на заболяването, както и рехабилитацията след активно лечение.

УМБАЛ „Св. Марина“ ще провежда безплатни прегледи и консултации при мамолог всеки работен ден от 27-ми октомври до 7-ми ноември, включително, след предварително записване на тел.: 052/978-660.

Специализирана болница за активно лечение по онкология – София в периода 27-31 октомври организира Седмица посветена на комплексните грижи след активно лечение при пациенти с рак на гърдата. Комплексните грижи включват – изследване на туморен маркер на млечна жлеза СА 15-3, среща с психолог и лекар по физикална и рехабилитационна медицина. По време на груповите срещи със специалистите ще се набележат конкретни стъпки и цели в процеса на реадаптация и интеграция с цел по-високо качество на живот – психично, социално и физическо.

Изследванията на туморен маркер на млечна жлеза СА15-3 ще се осъществят от 27 до 31 октомври, в Отделение по нуклеарно – медицинска диагностика „Инвитро“, от 8,30 до 10,30 часа, без предварително записване. Телефон за допълнителна информация 02/8076258.

Груповата среща с психолога на болницата – Вероника Иванова на тема: „Психосоциална рехабилитация при жени провели активно лечение следствие карцином на гърда“, ще се състои на 28.10.2014 г. от 11 ч. в аулата на болницата.

Груповата среща с д-р Мая Желева – лекар по Физикална и Рехабилитационна медицина на тема „Ролята и значението на рехабилитацията за профилактиката и лечението на усложненията след активно лечение при рак на гърдата“, ще се състои на 30.10.2014 г., от 10,30 часа, в аулата на болницата.

В Първа САГБАЛ „Св. София“ вече втора седмица се провеждат безплатни прегледи при мамолог и консултации с психолог за диагностицирани с рак на гърдата жени и техните семейства. Поради големия интерес, всички часове за мамолозите са запълнени, но лекарите напомнят, че всяка дама може да получи направление от личния си лекар, с което да се прегледа извън фиксираното в кампанията време.

Коментирай