Здраве и красота

Неща, от които да се откажете, за да отслабнете

Лесно е и не трябва да гладувате!

30.10.2014г. / 16 31ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Отслабването е болезнена тема за много хора, борещи се с наднорменото тегло. То винаги е трудно, изтощително, депресиращо, стресиращо и никога не е достатъчно! Просто ужас!

Но вместо да се въртите в затворен кръг на драстични диети за бързи резултати и изнурителни упражнения, вижте кои са 6-те най-прости неща, от които трябва да се откажете, за да отслабнете!

Изключването на някои храни

Всеки си има любима нездравословна храна, която, разбира се, не влиза в нито една диета. Отказването от нея стресира и я прави още по-желана от всякога. Затова просто недейте да се отказвате от любимото си лакомство.

Позволявайте си го понякога, когато ви се прииска да хапнете било то малко сладолед, кубче шоколад или бисквитка. Учените са доказали, че изключването на определени храни не води до задължителен успех в отслабването, а тъкмо обратното. Прегрешенията стават още по-драстични, защото си казваме, че този път е за последно. Съответно изяждаме количество „като за последно“, но доста епично!

Недоспиването

Отучете се от този вреден навик. Правете всичко възможно, за да си осигурите достатъчно сън. Недоспалият организъм има нужда от енергия, а силен прилив можете да получите единствено чрез въглехидратите.

Именно затова, когато не сте се наспали ви се яде много повече сладко, хляб или други забранени храни – просто тялото ви има крещяща нужда да се запаси с голяма доза енергия.

Драстичните диети

Драстичните диети могат и да имат сполучлив ефект, но той е краткотраен. Време е да спрете да ги спазвате, защото йо-йо ефектът ви е в кърпа вързан. Освен това, драстичните диети предполагат и гладуване, поради естеството си на силно намаляване количеството храна или пълно изключване на някои продукти или цели групи храни.

Това е предпоставка за по-лесно поддаване на изкушението. Строгите диети работят, но радостта ще е временна. Затова трябва да промените начина си на живот дълготрайно. Така и ефектът ще е постоянен.

Свързани статии

Изключете алкохола

Честите пиянства, а дори и малките дози алкохол в приятна компания, са враг на хубавата фигура. Ако имате проблем с теглото или имате склонност към напълняване, недейте да консумирате алкохол. Той е калоричен и забавя метаболизма. Така получавате двойна предразположеност към напълняване.

Пропускане на хранене

Много хора си мислят, че ако не закусват или пък не вечерят, ще отслабнат. В това няма никаква доза истина. Пропускането на хранене забавя метаболизма и провокира механизми, които предупреждават организма, че идва период на гладуване. Така той прави всичко възможно да трупа запаси.

Изключването на мазнини

Запомнете, че мазнините не са най-големият враг на стройната фигура. Организмът има нужда от мазнини, те не трябва да бъдат пренебрегвани или поне не всички. Наситените мазнини са тези, които предизвикват редица проблеми.

Вместо това трябва да наблегнете на есенциалните мастни киселини, които се намират в рибата, ядките и червеното месо.

Коментирай