Здраве и красота

Ядки, които се грижат за здравето ни

Кои ядки са полезни за функциите на мозъка?

28.10.2014г. / 08 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

В ежедневното хранене на всеки от нас трябва да има място и за ядки. Те могат да бъдат един здравословен заместител на сладките изкушения, преработените храни, но е добре да избягваме да консумираме тези, които изобилстват от сол или са например пържени.

Богати са на витамини А, Е, протеини,, калций, калий, цинк и други. Вижте няколко добри причини да хапвате по-често от тях.

Ядки към диетата – шамфъстък, бадеми, кашу

В здравословното хранене и диетичните режими трябва да включваме консумацията и на ядки. Ядките (без сол) са чудесни като добавка към сутрешната закуска или за хапване между храненията. Едни от най-полезните са шамфъстък, бадеми, кашу.

В шамфъстъка се съдържат в пъти повече полезни за здравето на сърцето хранителни вещества и мазнини за разлика от много други ядки. Той е богат на мононенаситени мазнини.

Според изследване, публикувано в сп. Nutrition, хората на средна възраст, които са изложени на риск от сърдечносъдови заболявания и диабет, включвайки в храненето си шамфъстък за период от поне 6 месеца, значително намаляват нивата на холестерола и кръвната захар.

Бадемите и кашуто също са богати на здравословните мононенаситени мазнини и са подходящи за сваляне на излишните килограми.

За здраво сърце – орехи

Друго проучване доказва, че орехите помагат не само да имате остър ум и добра памет, но се грижат и за здравето на сърцето. Според учени хората, които консумират редовно орехови ядки, са с 50 на 100 по-малко изложени на риск от миокарден инфаркт, внезапна сърдечна смърт или сърдечносъдови заболявания.

Въпреки че в други проучвания бадемите са имали превес като ядки за здраво сърце, орехите могат да бъдат поставени наравно с тях.

Изследване на The American Chemical Society през 2011 година показа, че орехите имат повече антиоксиданти от другите ядки, които работят за защита на клетките срещу болестотворните свободни радикали, а също така и подобряват притока на кръв.

Свързани статии

За здравето на мозъка – фъстъци, лешници, бадеми

Фолиевата киселина е важно вещество, от което се нуждае тялото ни. Тя е витамин, който се съдържа естествено и в по-големи количества в ядки като фъстъци, лешници, бадеми. Благодарение на нея, се намалява рискът от атрофия на мозъка или прогресивна загуба на мозъчни клетки с течение на времето.

Това означава, че колкото по-често хапваме от тях, толкова повече намаляваме риска от когнитивен упадък. Ядките са с високо съдържание и на витамин Е и ниацин, които също стимулират здравето на мозъка.

Коментирай