Здраве и красота

Кожни промени, подсказващи за здравословни проблеми

На какво се дължат тъмните кръгове около очите?

09.11.2014г. / 10 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Никой не познава кожата ни по-добре от нас самите. Затова всяка малка промяна в състоянието й трябва да бъде нашата червена лампичка, която да ни подскаже да обърнем по-голямо внимание на здравето си. Споделяме няколко от най-честите кожни промени, които не бива да подминавате.

Жълтеникав цвят

Ако забележите, че кожата ви има странен жълтеникав оттенък, това може да се дължи на състояние, наречено каротинемия. При него се наблюдават по-високи нива на бета-каротин, което най-често се дължи на превишена консумация на тиква, моркови, сладки картофи.

Каротинемията макар и да изглежда странно, не е опасно състояние. От друга страна пожълтяването на кожата може да се дължи на жълтеница, което е изключително тежко заболяване. Жълтеницата обикновено се проявява и като страничен ефект от цироза, заболявания на кръвта, и дори при прием на някои лекарства.

Бледа кожа

Тенът на кожата се определя от количеството на меланина. Кожата е един от първите органи, който подсказва за наличието на здравословен проблем. В случай, че забележите внезапно и тежко изсветляване на тена, това може да бъде причинено от промяна в притока на кръв, а не на меланина.

Когато в човешкото тяло има дефицит на червени кръвни клетки и до органите и тъканите не достига адекватно количество кислород и хранителни елементи, това неминуемо води до анемия.

В повечето случаи анемията може да бъде бързо излекувана чрез прием на добавки и промяна в хранителния план. В редки случаи може да възникне като резултат от по-сериозни заболявания като левкемия.

Акне при възрастните

Акнето през пубертета е често срещан кожен проблем, причинен от резките хормонални проблеми. Акнето в зряла възраст се среща по-рядко и не е обичайно състояние на кожата, а обикновено е показател за базов здравословен проблем.

Една от най-често срещаните причини за появата на акне при дамите е синдром на поликистозните яйчници, нарушена функция на щитовидната жлеза и в по-редки случаи – нелекуване на акне, проявило се в по-ранна възраст.

Тъмни кръгове около очите

Най-често сенките под очите и хлътналите клепачи подсказват за липсата на сън. Но ако спите достатъчно часове и те все още са налице, състоянието може да се дължи на липсата на витамин С.

Свързани статии

Витамин С е един от най-важните витамини, необходим за синтеза на колаген. Дефицитът му и наличието на състоянието, наречено скорбут, могат да причинят тъмни кръгове около очите и леко хлътване на клепачите. Дехидратацията на организма също може да е причина кожата около очите да изглежда като хлътнала.

Суха кожа

От суха и вяла кожа се оплакваме най-често през студените зимни месеци. Но дали само ниските температури са причина за сухата кожа? Понякога симптомът наречен „суха кожа“ може да е резултат от недостатъчния прием на полезни мазнини или дехидратация.

Хапвайте повече храни, богати и на омега-3 мастни киселини, като мазни риби, ядки, яйца и пийте много вода, за да регулирате проблема отвътре.

Снимка: Thinkstock

Коментирай