Здраве и красота

Чести причини за загуба на коса

Дефицит на протеини

25.10.2014г. / 10 30ч.
Михаела Лазарова
снимка: thinkstock

снимка: thinkstock

От загуба на коса се оплакваме най-често при смяната на сезоните. Но има състояния, които не бива да бъдат подминавани и следствие от които може да бъде косопадът. Вижте кои са.

Физически стрес

Физическият стрес, като раждане, операция, грипни състояния или други заболявания могат да доведат до временна загуба на коса. Косата има програмиран жизнен цикъл, който включва няколко фази – фаза на растежа, фаза на покой и фаза, в която косъмът пада. Когато тялото ни е подложено на физически стрес, се нарушава ритъмът на растеж на косата.

Косопадът често става забележим три до шест месеца след травмата. Добрата новина е, че косата ще започне да расте отново, докато тялото ви се възстановява.

Твърде много витамин А

Според учени от Американската академия по дерматология и венерология, прекаленият прием на добавки, съдържащи витамин А може също да доведе до загуба на коса. Препоръчителният дневен прием за възрастни е около 0,6 милиграма.

Дефицит на протеини

Протеините играят значителна роля за здравето и растежа на косата. Когато ежедневното ви хранене е бедно на протеини, може да се забави нормалният растеж на косата и дори да се увеличи нейната загуба.

Хапвайте по-често яйца, риба, червено месо, ядки. Ако не консумирате месо и продукти от животински произход, тук може да видите няколко здравословни алтернативи с богато съдържание на протеини.

Хормонални промени и фамилна обремененост

Хормоналните промени свързани с прием на противозачатъчни, раждане, настъпване на менопауза, могат да причинят загуба на коса. От друга страна, ако сте генетично предразположени към загуба на коса, нормалният цикъл на растежа често бива нарушен от група хормони, наречени андрогени. Този вид косопад се нарича андрогенен косопад. Голяма част от космените фоликули загиват.

Емоционален стрес

Емоционалният стрес също не бива да бъде пренебрегван. Той е една от най-честите причини за загубата на коса. Единственият начин да предотвратите косопада в следствие на стрес е да намалите самия стрес.

Създайте си всекидневни малки терапии за намаляване на тревожността като посещаване на масаж, клас по йога или някаква динамична спортна активност. Правете си арома терапии у дома и пийте чайове, богати на полезни билки.

Анемия

От появата на анемия най-често са засегнати жените между 20 и 49-годишна възраст. Дефицитът на желязо, бременността или заболявания могат да бъдат причина за появата на анемия. Състоянието може да бъде разпознато с наличието на бледа и вяла кожа, слабост, хронична умора, студени крайници и косопад.

Свързани статии

Хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизъм е медицински термин за понижена функция на щитовидната жлеза. През последните години все повече се обръща внимание на здравето на този важен орган в човешкото тяло.

Малката жлеза се намира в областта на шията и произвежда хормони, които са от решаващо значение за обмяната на веществата, както и за растежа и развитието. Когато нейната функция е нарушена най-често се наблюдава наддаване на тегло, поява на акне, нередовен месечен цикъл, загуба на коса и други.

Коментирай