Здраве и красота

Желатинът – неподозирано полезен!

За какво помага желатинът?

05.11.2014г. / 13 31ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Желатинът е продукт, широко използван в кулинарията и хранително-вкусовата промишленост. Не само това – той е средство, прилагано дори в лекарствата и козметиката, но много хора го смятат за вреден продукт.

Всъщност, желатинът има много ползи за здравето и красотата! Кои са те?

Коса, нокти и кожа

Желатинът в голяма степен се състои от глицин и пролин, които са аминокиселини, необходими за производството на колаген. Колагенът е една от структурните съставки на кожата и е важен за нейната еластичност. Колагенът също отговаря и за непрекъснатото обновяване на клетките.

Желатинът стяга съединителната тъкан на кожата, което й придава опънатост и свеж вид.

Той е добър източник на калций, магнезий, фосфор, които укрепват ноктите, зъбите и косата.

За да направите косата си по-плътна и силна, добавяйте по една лъжичка желатин на прах към шампоана си. Това подобрява качеството и структурата на косъма, като добавя обем.

Бръчки

Загубата на способността за синтез на колаген с възрастта дава своите отражение – появяват се бръчки и фини линии.

Пролинът – важната аминокиселина, изобилства в желатина. Той подобрява синтеза на колаген и защитава кожата от вредната UV-радиация. Влиянието на слънцето предизвиква преждевременно стареене и вредни изменения в кожата, а тази аминокиселина намалява тези процеси.

Храносмилателна система

Желатинът успокоява червата и подобрява храносмилането като стимулира секрецията на стомашни киселини. Той възстановява здравословния баланс в лигавицата и абсорбира излишната вода. Това спомага за улесняване движението на гладката мускулатура на червата.

Свързани статии

Здрави кости и стави

Желатинът се получава главно от колагена в костите и хрущялите на животните. Консумирането на желатин подобрява здравето на ставите и намалява възпаленията. Бодибилдъри и спортисти взимат колагенови добавки, което значително намалява болките в ставите.

Желатинът може да се използва спокойно и от хора с артрит, ставни наранявания или възпаления на ставите. Ако страдате от подобен проблем или имате артрит и ли остеопороза, добавянето на желатин към диетата ви може да помогне за облекчаване на болките и укрепване на ставите.

Качество на съня

Глицинът, другата важна аминокиселина в желатина, спомага за възстановяването на здравия сън. Проучванията показват, че взимането на глицин преди лягане подобрява качеството на съня, намалява времето за заспиване и спомага за по-малко будене през нощта.

Той е инхибиторен невротрансмитер, който освен това намалява и безпокойството и тревожността, които са пречка за добрия сън.

Отслабване

Желатинът на прах, разтворен във вода, има отслабващо действие. Той помага за регулирането на теглото и ускорява метаболизма.

Коментирай