Здраве и красота

Седмица на грижите за пациентки, преминали лечение на рак на гърдата

Изследване на туморен маркер на млечна жлеза СА 15-3, среща с психолог и лекар по Физикална и Рехабилитационна медицина

24.10.2014г. / 14 30ч.
Аз жената
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Специализирана болница за активно лечение по онкология – София организира в периода 27-31 октомври 2014 г. Седмица посветена на Комплексните грижи след активно лечение при пациенти с рак на гърдата.

Комплексните грижи включват – изследване на туморен маркер на млечна жлеза СА 15-3, среща с психолог и лекар по Физикална и Рехабилитационна медицина. По време на груповите срещи със специалистите ще се набележат конкретни стъпки и цели в процеса на реадаптация и интеграция с цел по-високо качество на живот – психично, социално и физическо.

Благодарение на съвременните методи за диагностика и лечение в онкологията, все повече нараства броят на хората, преживели болестта. Животът с рак поставя проблеми, свързани с качеството на живот при болните.

Необходима е специална подкрепа за възстановяване на силите, психо-социална адаптация и връщане към живота. Онкологичната рехабилитация дава възможност за подобряване качеството на живот чрез възстановяване на физическата активност, психическа стабилност и самостоятелността на пациентите.

Тя се определя като процес, чрез който личността се възвръща към оптимално физиологично, психологично, социално и професионално отношение.

Изследванията на туморен маркер на млечна жлеза СА15-3 ще се осъществят от 27 до 31 октомври 2014 г., в Отделение по нуклеарно – медицинска диагностика „Инвитро“, от 8,30 до 10,30 часа, без предварително записване. Телефон за допълнителна информация – 02 8076258 проф. Цингилев

Груповата среща с психолога на болницата – Вероника Иванова на тема : „Психосоциална рехабилитация при жени провели активно лечение следствие карцином на гърда“, ще се състои на 28.10.2014 г., от 11 часа в аулата на болницата.

Груповата среща с д-р Мая Желева – лекар по Физикална и Рехабилитационна медицина на тема „Ролята и значението на рехабилитацията за профилактиката и лечението на усложненията след активно лечение при рак на гърдата“, ще се състои на 30.10.2014 г., от 10,30 часа, в аулата на болницата.

Седмицата посветена на Комплексните грижи е част от съвместната инициатива на Специализирана болница за активно лечение по онкология – София, Първа САГБАЛ „Св. София“ – София и УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна в борбата срещу рака на гърдата.

Кампанията се провежда за втора поредна година през октомври – Световния месец за борба с рака на гърдата. Основното послание на инициативата е, че открит навреме, ракът на гърдата е лечим.

В рамките на кампанията всяка от трите болници е предвидила различни активности, чрез които да акцентира върху профилактиката и лечението на това социалнозначимо заболяване, както и рехабилитацията след активно лечение.

Коментирай