Здраве и красота

Маски за коса и кожа с кафе

Антиоксидантите в кафето правят чудеса с тялото и външния вид

12.11.2014г. / 16 48ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Знаем, че кафето е изпълнено с полезни антиоксиданти, които помагат на организма да се бори със свободните радикали, причиняващи стареене и злокачествени изменения в клетката. Пиенето на една-две чаши чисто кафе на ден има много благоприятни ефекти за организма.

Кафето се оказва изключително полезно и за кожата и косата. То има силен потенциал да подобри външния ви вид и да върне блясъка и еластичността на кожата ви. Освен това има доказани ползи и за косата.

Кафето също е и естествен ексфолиант, с който почиствате в дълбочина без вредни химикали. То помага за премахване на сухата и груба кожа като по този начин разкрива младежкия блясък, скрит под мъртвия слой клетки.

То е леснодостъпна и евтина съставка. Предлагаме ви да видите следващите няколко рецепти за домашно приготвени маски за кожа и коса, от които да се възползвате!

Маска за лице за нежна кожа

Тази маска е добре да се прилага сутрин. Има приятен аромат и съживява кожата, за да разкрие прекрасния и натурален блясък. Антиоксидантите в нея отстраняват замърсяванията и работят през целия ден за предпазване от запушвания на порите.

Какво ви трябва:

  • 3 супени лъжици прясно смляно кафе
  • 2 супени лъжици какао на прах
  • 2 супени лъжици заквасена сметана
  • 1 супена лъжица мед

Смесете съставките и нежно масажирайте кожата на лицето. Нанесете тънък слой и върху шията. След като направите неколкоминутен масаж, оставете сместа да подейства върху кожата за около 20 минути.

Изплакнете с хладка вода.

За блестяща коса

Този метод буквално лекува косата с природни средства. Възстановява начупените и накъсани краища, като възвръща предишния здрав блясък. Антиоксидантите, намиращи се в кафето, укрепват космените фоликули и стимулират растежа.

Какво ви е нужно:

  • Кафе
  • Вода

Направете си едно силно кафе. Добавете гореща вода в зависимост от това колко дълго искате да е кафето. Нека течността изстине малко. Когато стане хладка я изсипете върху косата си, като наблягате на корените и скалпа.

Ако трябва направете повече от една чаша. Увийте косата с шапка за душ и оставете кафето да подейства за около 20 минути. След това изплакнете с топла вода.

Свързани статии

Скраб за премахване на целулит

Знаем, че целулитът е възпаление на кожата, което оставя трайни и грозни белези и неравности по нея. Той е бич за красотата и младостта на всяка жена. Съединенията, намиращи се в кафето, намаляват появата на целулит и ефективно третират наличния такъв.

Масажирането със скраб от кафе помага за разбиване на мастните уплътнения, получили се в дълбочина по кожата. Ако добавите и малко зехтин екстра върджин, това ще донесе допълнителни ползи за възпалената кожа.

Какво ви е нужно:

  • 1 чаша прясно смляно кафе
  • ½ чаша захар
  • 1 чаена чаша зехтин или кокосово масло

Смесете всички съставки и масажирайте с тях засегнатите участъци в продължение на 20 минути. Правете настоятелни кръгови движения, за да допринесете за по-лесното разнасяне на целулитните натрупвания.

След процедурата изплакнете обилно с топла вода.

Коментирай