Здраве и красота

Шоколадът намалява риска от загуба на паметта

Хапвайте по-често черен шоколад

31.10.2014г. / 08 08ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Обичате ли шоколад? Освен, че се грижи за нашето добро настроение, помага в изгарянето на излишните калории и намалява риска от прееклампсия, оказва се че шоколадът има положително въздействие и върху паметта.

Според последни изследвания, публикувани в сп. Nature Neuroscience, флаванолите, които се съдържат в какаото могат да намалят риска от загуба на паметта при възрастни хора и особено за по-инвалидизиращи деменции или болест на Алцхаймер.

От загуба на памет страдат повече от 40 на сто от хората, които са над 65-годишна възраст. Първите признаци на проблем с паметта започват в зряла възраст, а с всяка следваща година започват да стават все по-силно изразени.

В резултат на това, човек започва да забравя подробности от разговорите, имена на близки и познати понякога и случайни неща. Деменция е по-сериозно състояние, което води до унищожаване на елементи на мозъка. Загуба на паметта, свързана с възрастта се свързва с определена част от мозъка, която се намира в хипокампуса, и е отговорна за образуването на нови спомени.

Според учените, провели изследването, загубата на паметта започва именно от тази област и храната, като например шоколадът може да намали значително риска от деменция.

Флаванолите, на които са богати какаовите зърна, са биоактивни съединения, които се откриват естествено и в плодовете и зеленчуците. Те също се намират в изобилие в зеления чай и е установено, че са полезни за човешкото здраве.

Свързани статии

По-ранни изследвания са открили, че какаовите флаваноли имат потенциала да спомогнат за поддържането на здрава мозъчна функция. За съжаление голяма част от тях се губят при обработката на какаовите зърна, което означава, че трябва по-често да хапваме от любимия шоколад (за предпочитане черен) или да пием всекидневно какаови напитки.

Разбира се, не забравяйте и да хапвате повече плодове и зеленчуци и да се наслаждавате на вкуса на полезния зелен чай.

Коментирай