Здраве и красота

Средства срещу грип, които са абсолютно неефективни

Митове и факти за лечението на грип и настинка

29.10.2014г. / 15 41ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Има много митове и погрешни вярвания по отношение на настинката и грипа. Хората си мислят, че могат да се справят с тях с прости средства, а всъщност това изобщо не е така. Според повечето изследвания, смятаните за ефективни срещу грип и настинка средства, нямат никакво влияние над тях.

Преди да започнем да изреждаме средствата и методите, които хората погрешно смятат за ефикасни срещу настинката и грипа, трябва да подчертаем колко важна е хигиената най-вече на ръцете.

Вирусните патогени могат да останат живи по кожата ни около 3-4 часа. Затова е много важно да избягваме докосването на устата, носа или очите с мръсни ръце, потенциално носещи различни вируси, бактерии, гъбички и други болестотворни микроорганизми.

Мента

Ментата е сочена от народната медицина като основно средство срещу грипа и настинката. Според вярванията, тя облекчава симптомите на кашлица, запушен нос и различни дихателни раздразнения.

Дори ароматът й се използва в състава на много лекарствени продукти.

Но всъщност, изследванията показват, че растението мента няма абсолютно никакво влияние над вирусните патогени, което автоматично го изключва като лекарствено средство. Нито отварата от мента ще тушира инфекцията, нито таблетките за смучене, нито дъвченето на листа от мента ще ви излекува.

Ваксини против грип и антивирусни лекарства

Ако сте си направили ваксина срещу грип и въпреки това сте се разболели – не обвинявайте ваксината! Грипните вируси са изключително устойчиви и бързо адаптиращи се, което ги прави резистентни към много от антивирусните препарати.

Именно затова не трябва да се разчита единствено на тях, а трябва да се спазва добра хигиена и да се следи щателно за превенцията.

Антивирусните препарати също не лекуват директно вирусната инфекция. Те могат само да намалят силата на симптомите и продължителността на заболяването, но не работят директно срещу неутрализирането на инфекцията.

Алкохол

Когато сте болни, единственото нещо, което има истинско значение, е пиенето на много течности, но не и алкохол. Много хора смятат, че греяната ракия или греяното вино са лек срещу грипа и настинката и че неутрализират болестотворните вируси.

Това е така, заради действието на алкохола – той дехидратира организма и пречи на естествените механизми за противостоене на инфекцията. Обратното – пиенето на повече течности ви хидратира добре, което спомага в огромна степен за извеждането на токсините от организма и подобряване на имунитета.

Ехинацея

Ехинацеята е натурално, естествено лекарство срещу вируси, което отдавна се използва в различни противовирусни препарати, както и в холистичната медицина.

Ехинацея е билка, която се приема под формата на билкова таблетка или чай в опит за туширане на симптомите, засягащи дихателните пътища.

Изследванията показват, че ползите от това растение са спорни. Според учените, тази билка има по-скоро плацебо ефект, отколкото действително предотвратяване или намаляване на симптомите и инфекцията, пише изданието HowStuffWorks.

Свързани статии

Цинк

Цинкът е важен елемент в диетата ни, също както желязото и калцият. Той е есенциален за стимулиране здравословното състояние на зрението, слуха, вкусовите и обонятелните рецептори, както и имунната система. Затова много хора взимат хранителни добавки с цинк при грип и настинка.

Проучванията обаче дават смесени и противоречиви резултати за ефективността му в този контекст, което го прави недобър начин за лечение на настинка.

Промивка с физиологичен разтвор

Макар да не може да излекува инфекцията, физиологичният разтвор за назални промивки е решение за облекчаване на някои симптоми, свързани със силно запушване на синусите. Но някои лекари се противопоставят на този метод, сочейки го за опасен и за такъв, който може да усложни още повече инфекцията.

Според тях, с този метод инфекцията може да навлезе още по-навътре по синусовите пътища, което да доведе инфекцията до по-мащабни размери.

Назалният секрет, който по естествен път овлажнява лигавицата на горните дихателни пътища, е изпълнен с антибактериални, антивирусни и противогъбични вещества, които натурално предпазват от болестотворни патогени.

Насищайки синусите със солен разтвор, ние отмиваме тези естествени бариери и правим имунните защити още по-отслабени.

Витамин С

Който и да попитате какво взима при настинка и грип, първото, което ще ви отговори е витамин С. Според градските легенди, които и много лекари щателно подклаждат, витамин С в по-големи дози със забавено освобождаване може да съкрати болестния период и да намали тежестта на симптомите.

Според изследванията, витамин С действително скъсява периода на инфекцията, но с няколко часа! Така че, може да се каже, че той е абсолютно неефикасен при настинка. Хубавото е, че няма как да ви навреди. Единственото, което може да стане при по-големи дози е да предизвика стомашно-чревни разстройства.

Антибиотици

Никой не обича мъчителното боледуване от грип, което на всичкото отгоре предполага и развитие на усложнения. Затова много хора прибягват директно към употреба на антибиотици.

Крайно време е да се разбере, че антибиотиците нямат и никога не са имали антивирусно действие. Напротив! Взети неправомерно, те не само че не лекуват вирусната инфекция, но потискат до краен предел имунните защити, което отваря пътя на бактериите и вирусните микроорганизми.

Антибиотиците имат действие единствено върху бактериални инфекции, възникнали като усложнение от вирусната атака. Те се взимат при наличие на гноен или мътен серозен секрет в дихателните пътища, чиито проби се оказват положителни за наличие на бактериална инфекция.

Преждевременната употреба на антибиотични препарати е противопоказна!

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
добринка ( преди 6 години )
три години подред боледувам преззимния период.Тази есен се чудя дали да се имунизирам или да си закупя антивирусни грипни капсули.От редакцията:Благодарим за коментара. Това е наистина труден въпрос за нас, особено след като не знаем нищо за вас. Надяваме се, че ще минат хора, които знаят повече и ще напишат нещо. Ние бихме препоръчали да се консултирате с лекар, ако имате късмет лекарят ви да е ... е, да е мотивиран да упражнява добре професията си и в същото време да е достатъчно компетентен и т. н. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
Даниела ( преди 8 години )
С по- голямата част от статията не съм съгласна. Повечето от изброените са ми помагали. Плацебо или не..какво според вас е по- важното, да оздравееш или да се усложниш. Ако има шанс да намаля боледуването или да избегна приложението на АБ с тези уж неефективни техники..ги предпочитам. Не мисля че да публикуваш статия в интернет и да напишеш "има учени/лекари които са на обратното мнение" е достатъчно..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар