Здраве и красота

Отслабнете с ходене!

Енергично ходене с определени техники гори калории и помага в отслабването

11.11.2014г. / 12 48ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Ходенето би могло да се превърне в чудесна кардио тренировка, стига да го правите правилно. Чрез енергичното ходене и при определени техники могат да се свалят значителен брой килограми, което го прави идеална и не толкова натоварваща тренировка, каквато е тичането.

Не всички хора могат да си позволят тичане. То предполага силно натоварване на ставите и крие рискове за прешлените на гръбнака. Освен това при хора със свръхтегло е противопоказно, защото има много големи рискове не само за опорно-двигателния апарат, но и за спадане на органи в малкия таз.

За да изгорите повече калории, трябва да включите повече енергични кардио движения, които ще допринесат за редукцията на теглото.

Правете по-малки крачки

Малките, кратки, но енергични стъпки са много добър начин да повишите горенето на калории. Бройте стъпките си, докато ходите. Правете по 100 малки бързи крачки, след това правете малка пауза със забавяне на темпото и повторете серията още 10 пъти.

Включете ръцете

Правете по-енергични махове с ръцете, докато ходите, за да раздвижите равномерно цялото тяло. Важно е да участва всяка част, за да е ефективно упражнението. Така ще изгорите с до 15% повече калории.

Повишете темпото

Ако ходите средно с 4 километра в час, ще изразходвате 99 калории за 30 минути. Ако повишите темпото до 6 километра в час, това автоматично повишава горенето на калории на 130 за час.

Разнообразявайте тренировката

Работете за различни групи мускули. Наблягайте на промяна в крачките – ходете на пръсти за малко, след това на цяло ходило. Така ще натоварите всички мускули по еднакъв начин. Правете 5-минутни почивки. За по-енергичните ентусиасти – след почивките могат да се включат и лицеви опори.

Свързани статии

Вървеж по наклонени терени

За да увеличите максимално трудността на тренировката си, вървете бързо по наклонена равнина. Изберете подходящ маршрут в някой парк, който да включва и полегата алея. Ходенето по наклон ще помогне да изгорите до 50% повече калории.

Удължете разходката

Добавянето на няколко минути към всяка разходка-тренировка ежедневно увеличава изгарянето на калории с още 50, разбира се, средно. Изгарянето на калории е индивидуално и зависи от интензитета на всяка тренировка.

Изберете подходящи обувки

Обувките трябва да са много удобни, със ергономичен свод, леко повдигнати към петата и не прекалено твърди. Изберете такива, които имат максимална гъвкавост.

Вървете изправени

Не позволявайте да се разсеете и да прегърбите стойката. Важно е да сте добре изправени, за да може не само да се запази здравето на гръбнака и ставите по този начин, а и да стегнете максимално качествено мускулите на бедрата, дупето, корема и ръцете.

Коментирай