Здраве и красота

Техники, с които да се успокоите за 5 минути

Как да преборим стреса за нула време и то сами?!

30.10.2014г. / 15 11ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много са нещата, които могат да ни изкарат извън нерви. Има хора с канско спокойствие, на които повечето благородно завиждат, защото изглеждат уравновесени и балансирани. Релаксирането на нервите е много важно, ако искаме да се съхраним психически и да се предпазим от вредните въздействия на стреса, който кръжи навсякъде около нас.

Ако сте от по-сприхавите хора, които приемат нещата твърде навътре и са по-склонни да се вбесяват, вероятно ще са ви нужни някои техники, с които да успокоите нервите си за 5 минути.

Шоколад за настроение

Кубче натурален шоколад или около 40 г е достатъчно за мигновеното подобряване на настроението и успокояване на нервите, смятат учени. Неслучайно казват, че шоколадът ни прави по-щастливи. Има доза истина в това твърдение.

Малките количества натурален шоколад провокират секрецията на хормоните на щастието и стабилизират метаболизма.

Дъвчете дъвка

Дъвченето на дъвка за няколко минути може да намали тревожността и да понижи нивата на кортизол, който рязко скача при стресови и изнервящи ситуации.

Зелен чай

Зеленият чай е известен с множеството си ползи за здравето. Химикалът L-theanin в зеления чай помага изключително много за релаксирането на нервите и облекчаването на изблиците на гняв и нервните кризи.

Концентрирайте се върху дишането

Дишането е естествен способ за нормализиране на нервното пренапрежение. Бавното, дълбоко и равномерно дишане помага изключително много за успокояване. Неслучайно то е в основата на йога техниките.

Бройте числа на обратно

Това е съвсем прост метод за успокояване на нервното състояние. Бавното броене на числа отзад напред съсредоточава мозъка в друга посока, която отвлича вниманието от причинителя на яда.

Свързани статии

Ароматерапия

В ароматерапията се използват етерични масла, които имат директно успокояващо действие. Те въздействат на рецепторите на носа, като изпращат сигнали към главния мозък. Приятният мирис регулира емоциите и помага за по-лесното отпускане на нервната система.

Най-подходящо е ментовото масло, както и това от лавандула. Етеричното масло от чаено дърво или евкалиптовият аромат са сред най-ефективните. Дръжте по едно шишенце от любимия си аромат на леснодостъпно за вас място, например в бюрото.

Затворете очи

Затворете очи и останете за миг само със себе си. Кажете си наум, че вие сте важни, а не глупостта, заради която са ви ядосали. След няколко минути мълчание се върнете на „пистата“ презаредени.

Визуализирайте положителна емоция

За момент си помислете за нещо хубаво, което обичате или което искате да имате. Помислете си колко приятно чувство ще изпитате, когато нещото се сбъдне. Ще се почувствате по-добре. Тези техники за самоконтрол са много полезни и помагат сами да се справите с трудните и вбесяващи моменти, които вредят на здравето.

Коментирай
Свободно време