Здраве и красота

Храни, които подобряват настроението и помагат в отслабването

Спанакът намалява апетита към сладки лакомства

13.11.2014г. / 10 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Свалянето на излишните килограми почти винаги е предизвикателство и изпитание. Често при спазването на диета изпитваме глад към определени храни, ставаме раздразнителни и нямаме енергия.

Споделяме един кратък списък на полезни храни, които подобряват настроението и помагат в отслабването.

Сьомга

Сьомгата спада към така наречените по-мазни риби. Тя е с богато съдържание на омега-3 мастни киселини, които според специалисти диетолози се свързват с доброто настроение. Сьомгата е една от най-често препоръчваните риби в диетични режими. Вкусна, здравословна, тя може да бъде чудесен заместител на червеното месо. Опитайте се да хапвате от нея 3 порции седмично.

Спанак

Ако спазвате диетичен хранителен режим, задължително включете в него и полезният спанак. Зеленчукът е богат на магнезий. Когато в организма ви се наблюдава дефицит на магнезий, това може да е причина вие да се чувствате по-често уморени, без липса на енергия, раздразнителни.

Спанакът е богат и на важните витамини А, В и С и добър източник на желязо и протеини. Освен че ви дава енергия, редица научни изследвания са доказали, че спанакът може да подпомогне загубата на тегло и да намали апетита към сладки и солени лакомства.

Кисело мляко

Здравословната диета трябва да съдържа полезни протеини, като тези, които може да си набавите чрез консумацията на натурално кисело мляко. Благодарение на тях се отделят мозъчни химикали като допамин и норепинефрин, които отговарят за нашите енергийни нива и бодрост.

Освен това учени от Университета на Тенеси са установили, че хората, които консумират всекидневно по една чаша кисело мляко, могат по-лесно да стопят излишните коремни мазнини в сравнение с тези, които не консумират мляко.

Домати

Доматите са чудесни за диета. Те са богати на фитонутриента ликопен, който спомага за по-малкото натрупване на възпалителни съединения, свързани с лошото настроение и чувство на ленивост. Доматите съдържат и витамини А, С и Е, фолиева киселина, бета-каротин и други. Имат малко калории и помагат в отслабването.

Свързани статии

Риба тон

Рибата тон, също като сьомгата е богата на омега-3мастни киселини. Освен че подпомага да свалите излишните килограми, тази риба спомага за отделянето на хормона серотонин, който е отговорен за доброто настроение. Комбинирайте я със зеленчуци или пълнозърнест хляб.

Сини боровинки

Малките лилави плодчета дължат своя цвят на съединение наречено антоцианин, който е естествен подобрител на настроението. Боровинките са богати и на вода и фибри, което допълнително ще подобри процеса на изгаряне на мазнините.

Коментирай