Здраве и красота

Колко опасно може да е самолечението?

С лекарства, отпускани без рецепта и такива, смятани за безобидни

04.11.2014г. / 15 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Колко често ви се налага да пиете лекарства за главоболие или срещу хрема и настинка? При болезнен менструален цикъл също много жени прибягват към болкоуспокояващи. Стомашните спазми и болки се лекуват отново с лекарства без лекарско предписание.

Хрумвало ли ви е колко опасно може да е самолечението за здравето? Лекарствените препарати, отпускани без рецепта са не по-малко опасни от онези, изискващи задължително предписание от лекар и безразборната им употреба крие рискове.

Един от най-големите рискове при самолечението е опасността от предозиране. Повечето хора са склонни да пият по-големи дози най-вече от болкоуспокояващи медикаменти, както и такива срещу грип и настинка, защото смятат, че така по-бързо ще се оправят.

Всяко едно лекарство, дори и тези без лекарско предписание, имат странични ефекти и вредни действия за организма, които не трябва да се подценяват.

Кои са лекарствата, с които най-често се злоупотребява и какви са опасностите, които крият?

Обезболяващи и нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)

За да премахнем по-бързо болката или симптомите на грип и настинка, понякога поглъщаме по две таблетки от този тип лекарствени средства. Симптомите, до които може да доведе това са повишаване на киселинността в организма, язви, кървене в стомаха, гадене, виене на свят, силно главоболие, високо кръвно налягане, увреждане на бъбреците и черния дроб.

Свързани статии

Сиропи за кашлица

Повечето сиропи за кашлица са на алкохолна основа и могат да предизвикат сънливост, нарушен сърдечен ритъм, сухота в устата, гадене, виене на свят, замъглено зрение, безпокойство и намалена концентрация.

Антибиотици

Въпреки че антибиотиците се дават по лекарско предписание знаем, че може и по другия начин. Много аптеки не спазват разпоредбите и дават на пациентите антибиотични препарати без рецепта.

Безразборната и ненужна употреба на такива лекарствени средства може да доведе до резистентност към някои антибиотици. Това е най-малкото! Възможни нежелани реакции могат да са алергични пристъпи, гадене, повръщане, виене на свят, падане на косата, вагинални инфекции и друг вид лекарствена резистентност.

Билкови лекарства

Билковите лекарствени средства не са безопасни, въпреки натуралния си произход. Затова в никакъв случай не трябва да се подценяват техните потенциално опасни действия при предозиране и неправомерно потребление.

„Безопасните“ билкови лекарства могат да предизвикат опасни нежелани взаимодействия. Възможно е да се появят гадене, повръщане, стомашни болки, засилено кървене, чернодробна и бъбречна недостатъчност и дори припадъци. Опасността от кръвоизлив също съществува при някои билкови препарати.

Коментирай