Здраве и красота

Забравете шампоана – ябълковият оцет го замества напълно

Как да си направите домашен „шампоан“ с ябълков оцет?

05.11.2014г. / 17 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много от шампоаните увреждат косата, изсушават скалпа, предизвикват различни раздразнения и пърхот. Затова много хора се стремят към алтернативни начини за измиване на косата.

Един такъв алтернативен начин е употребата на ябълков оцет вместо шампоан. Той има изключително добри измиващи качества. Освен това подобрява и балансира pH-то на кожата на главата като елиминира вредните влияния на климатика, суровите условия навън и стилизиращите продукти, които увреждат косата и предизвикват накъсване, начупване и падане.

Химическите шампоани скъсяват живота на косата и я увреждат. Продължителната употреба на шампоан уврежда космените фоликули, което затруднява нормалния и растеж и естествен блясък и здравина.

Освен това, тези химикали провокират свръхпроизводство на себум и излишна мазнина от кожата на главата, което води до прекомерно омазняване. Това налага по-често измиване, което пък е предпоставка за изсушаване на косъма и кожата. Така се получава затворен кръг, който не води до нищо добро за косата ви.

Преминаването изцяло към ябълков оцет и премахването на шампоана от ежедневния ви тоалет може и да ви се стори драстична стъпка, но постепенно се свиква. Не се притеснявайте, че острата миризма на оцета ще се разнася от косата ви. Скоро след употребата му тя изчезва.

Свързани статии

Ябълковият оцет прави косата здрава, бляскава и по-озарена. Той стимулира растежа на косата и регулира секрецията на себум. Използван редовно, ябълковият оцет съживява косата и я прави гладка и мека.

Той има антибактериални и противогъбични свойства, които помагат за лечение на сърбеж, сухота и пърхот по скалпа.

Оцетът има невероятната способност да задържа полезната влага в кожата, което я прави хидратирана и свежа.

Как да си направите измиващо средство за коса от ябълков оцет?

Стъпка 1

Премерете 2 супени лъжици сода за хляб. Добавете 500 мл вода. Разбъркайте добре и изсипете върху мокра коса. Измийте с масажни движения.

Стъпка 2

Смесете 1 част ябълков оцет с 1 част топла вода. Количеството може да се увеличи в зависимост от дължината на косата.

Стъпка 3

Измийте косата със сместа и след това изплакнете. За допълнително положително действие можете да оставите 2-3 минути сместа върху главата, за да подейства.

Коментирай