Здраве и красота

Хобита, с които да намалите стреса

Помагат да останете емоционално стабилни

04.11.2014г. / 15 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Всекидневно сме подложени на стрес и напрежение, които се отразяват негативно върху нашето физическо и емоционално здраве. Отдаването на някакво забавно хоби е чудесен начин да релаксираме, да преоткрием много от своите възможности и да се презаредим с положителна енергия.

Споделяме няколко чудесни идеи за хоби, които да направите част от вашия живот.

Фотография

Фотографията е творческо и забавно хоби, което не само ще намали стреса и напрежението, но ще ви направи по-продуктивни и креативни. Поглеждайки през обектива, вие като един истински фотограф ще видите света през вашата призма.

Ще преоткриете всичко, което ви заобикаля. Освен това, снимките, които ще заснемете ще ви помогнат да намирате красивото във всичко, което срещате по пътя си и да гледате по-положително на живота.

Рисуване

Една от най-добрите терапии за освобождаване от стреса е рисуването. Различните цветове имат различни нива на енергия и могат значително да повлияят на настроението ви. Рисувайте в синьо, когато искате да бъдете спокойни.

Лилавите картини ще дадат тласък на творческия ви потенциал и ще бъдат вашата медитация. За повече свежест и настроение добавете зелено. За да бъдете всеки ден жизнени и оптимистични, рисувайте с жълто и оранжево, а червено добавете за повече страст.

Дори и да не сте най-добрите художници, винаги може да се запишете на курс по рисуване или когато почувствате нужда у дома да нарисувате вашата цветна картина.

Четене и писане

Това са едни от най-креативните хобита, които помагат и да се отпуснете. Проучване проведено в Университета на Съсекс, показва, че на човек са му нужни само 6 минути четене на ден, за да намали нивото на стреса с до 68%.

Четенето помага да забавите сърдечната честота и да облекчите напрежението в мускулите. От друга страна записването на вашите емоции върху лист хартия, било то положителни или отрицателни, също ще ви помогне да останете балансирани емоционално.

Градинарство

Природата е най-добрият лекар. Звуците около вас, миризмата, слънчевите лъчи, красотата на цветовете. Всичко това спомага да останете положително настроени, да намалите напрежението.

Според учени бактериите в почвата могат да помогнат за активирането на мозъчните клетки и за произвеждането на невротрансмитера серотонин, който действа като антидепресант. Затова отделяйте по-често внимание на домашните растения и градината.

Свързани статии

Танци

Танците са друга форма на изкуство, чрез което може да подобрите вашите двигателни умения, но и да изразите емоциите си. При тях оживява не само тялото, но и духа и ума. Посещавайте два пъти седмично клас по танци, за да намалите ежедневния стрес.

Готвене

За някои готвенето е скучно, досадно и ежедневен ангажимент. Други записвайки се на курс по готварство или купувайки кулинарни книги и експериментирайки в кухнята, провеждат своята антистрес терапия. Приготвянето на вкусно и красиво ястие може да бъде чудесен успокояващ ритуал.

Снимка: Photl.com

Коментирай