Здраве и красота

Суперхрани за вашата кожа

Какво да ядем, за да озарим кожата отвътре?

08.11.2014г. / 09 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Искате кожата ви да е красива и свежа? Тогава я подхранете! Но не с изкуствени химически мехлеми и лосиони за външна употреба, а с есенциални хранителни вещества отвътре!

За да имате здрава и красива кожа е необходимо да включите в менюто си някои суперхрани, които са изключително полезни за нея.

Шоколад

Шоколадът често се разглежда като враг на здравето и стройната фигура. Но натуралният шоколад е много богат на антиоксиданти, които са много важни в борбата срещу стареенето на кожата.

Флавоноидите в натуралния шоколад предпазват от вредното влияние на слънчевите лъчи и замърсителите от околната среда. Борят се със свободните радикали и правят кожата сияйна и млада.

Орехи

Орехите са суперхрана, изключително богата на омега-3 мастни киселини. Те са важни липиди, които са предназначени да запазват целостта на кожата, да я хидратират и да я правят по-гъвкава и разтеглива.

Киви

Кивито е един от най-богатите на витамин С плодове. Витамин С е важен поради две основни свои функции – необходим е за производството на колаген, който прави кожата еластична и здрава, и едновременно с това е антиоксидант – важен в противодействието срещу различни щети по кожата, в това число и канцерогенни.

Сладки картофи

Това чудо на зеленчуците е не само вкусно, но и много богато на витамин А. Той помага на кожата да изтласка горния слой мъртви клетки, тоест сладките картофи са натурален своеобразен ексфолиант. Те подобряват цвета и външния вид на кожата, което й придава здравословен блясък.

Свързани статии

Слънчогледови семки

Тези малки семки, които всички пренебрегват като прости и обикновени, съдържат изключително богати и полезни за кожата вещества. Едно от най-големите им предимства е витамин Е. Той също е важен за кожата антиоксидант, който силно намалява риска от слънчеви изгаряния и рак на кожата.

Овес

Овесените ядки имат редица ползи за фигурата, а и за кожата. Освен това подобряват храносмилането, доставяйки на организма полезни витамини от група В, целулоза и фибри.

Те намаляват кръвната захар и предпазват от бръчки. Високият гликемичен индекс влошава структурата на кожата, води до акне и поява на бръчки. Овесените ядки намаляват нивото на кръвната захар и подобряват състоянието на кожата отвътре.

Авокадо

Полезно и вкусно, авокадото заслужава да бъде консумирано по-често заради полезните мазнини, които съдържа. Мононенаситените мазнини, намиращи се в него, помагат на кожата да бъде добре хидратирана и да запази натуралния си блясък. Добавяйте го в салати, ястия и смутита и няма да съжалявате!

Коментирай