Здраве и красота

С какво вредим на паметта?

Загубата на памет не се дължи само на болести като тази на Алцхаймер

05.11.2014г. / 11 27ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Паметта е нещо, което ни служи във всеки аспект от живота. Без нея сме буквално изгубени. Тя ни помага в работата, ежедневието, социалния живот, дори ни помага да се приберем до вкъщи.

Загубата на памет е истинско наказание, което сполита много хора по света. Много са причините, поради които може да възникне прогресивна загуба на памет. Едната от тях е болестта на Алцхаймер.

Но не е задължително да страдате от страшно заболяване, за да започнете да губите паметта си. Има някои неща от ежедневието, които пречат на нормалното протичане на мисловните процеси, обслужващи паметта.

Какво убива паметта?

Цигарите

Няколко изследвания доказват, че цигарите директно вредят на паметта, не само на физическото здраве. Възрастните пушачи, които пушат средно по 1 цяла кутия на ден имат по-голям риск от ранна загуба на памет.

Алкохол

Пиенето на концентриран алкохол също влияе зле на паметта. И не става дума за големи количества. Учените са доказали, че 3 чаши вино или дори 3 до 4 чаши бира на седмица имат вредно влияние за паметта. Тя отслабва, нарушават се когнитивните способности, а концентрацията се намалява.

Така че, колкото и да е полезна чашата вино в други аспекти, от гледна точка на съхранението на паметта то е с негативна конотация.

Хранителни дефицити

Глюкозата е основната храна за мозъка. Повечето хора са склонни да я изключват от менюто си, избягвайки щателно въглехидратите. Правим това, защото се стремим към вталяване на фигурата и редукция на теглото, без да си даваме сметка, че вредим на мозъка и неговите функции.

Дефицитът на витамин В също може да предизвика пропуски в паметта.

Излишната захар

Въглехидратите може и да са полезни за мозъка, но това не означава да се прекалява с тях. За да функционират правилно процесите за запомняне, трябва да бъдат ограничени наситените въглехидрати като сладки десерти, торти, пасти и всякакви изкуствени захари.

Рафинирани зърнени храни

Пълнозърнестите храни са полезни не само за регулиране на теглото, но те са много богати и на витамин В, който споменахме като полезен за паметта.

Рафинираните зърнени продукти като бял ориз, бяло брашно, не съдържат чак такива големи количества фибри. Прекомерната консумация на такива храни води до запушване на артериите, което има негативен ефект върху вашата памет.

Свързани статии

Трансмазнини

Трансмазнините променят метаболитните процеси и втвърдяват артериите, което намалява притока на кръв и кислород в мозъка. Това се отразява зле на паметта и не само. Важно е да се внимава с преработените храни. Повечето от тях съдържат частично или напълно хидрогенирани мазнини.

Наситени мазнини

Проучванията показват, че консумацията на наситени мазнини има пряко вредно влияние върху когнитивните процеси. За сметка на това мононенаситените мазнини са полезни за паметта и мозъчните функции.

За да избегнете наситените мазнини е необходимо да изключите тлъстото месо, пилешката кожа, пълномаслените млечни продукти, маслото. Заменете ги със зехтин, фъстъчено масло и авокадо.

Стресови събития

Травматични моменти, пренапрежение, стресови ситуации – всичко това влияе много негативно на мозъка и по-специално процесите за запомняне, които той обслужва. Ако в напрегнат момент се чувствате като блокирани, направо гипсирани, незнаещи какво да направите, не се чудете – мозъкът ви се мъчи да се съхрани, изключвайки някои от функциите си.

Депресия

Депресията има изключително много негативни последици за организма във психически и физически аспект. Проучванията сочат, че хипокампусът – частта от мозъка, отговорна за паметта, засяга способността на човек да помни определени подробности.

Коментирай