Здраве и красота

Безсънието свива мозъка?

Възможно е! Какви вреди причинява липсата на сън?

06.11.2014г. / 11 35ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Сънят е толкова важен за съществуването на организма, колкото и храната. Без него тялото може да остане живо за около 15 дни. След това липсата на енергия и нарушените процеси стават дотолкова непоносими за организма, че той получава необратими увреждания, водещи в тежките случаи до смърт.

Според изследване, проведено от група европейски учени, липсата на сън свива и мозъка. Буквално, сивото вещество на мозъка намалява обема си с течение на натрупването на безсъние при възрастни хора.

Изследването е публикувано в списание Neurology – медицинско списание на Американската академия по неврология.

Според учените, възрастните хора, които имат влошено качество на съня, страдат от по-бързо свиване на мозъчната тъкан. Това свиване на функционалната паренхимна тъкан на мозъка означава директно механично възпрепятстване на нормалните процеси и функции на мозъка.

Хората, страдащи от липса на сън, съответно от свиване на мозъчната тъкан, имат проблеми и със заспиването, събуждането през нощта или събуждането твърде рано сутрин.

Учените са изследвали 147 души на възраст между 20 и 84 години. Изследването е проведено с помощта на ядрено-магнитен резонанс. Лекарите изследователи анализирали връзката между нарушенията на съня и обема на мозъка.

Участниците в изследването с проблеми в съня имали по-бърз спад в намаляването на мозъчния обем с течение на времето в сравнение с хора, които не страдат от безсъние.

Резултатите били още по-влошени при пациенти над 60-годишна възраст.

Когато сънят е нарушен, процесите на възстановяване на мозъка се прекъсват. Той става по-малко ефективен, което води до бързи темпове на свиване и намаляване на неговия обем, следователно капацитет.

Свързани статии

Други изследвания потвърждават тази връзка между безсънието и влошаването на процесите в мозъка. Дори отбелязват пряка връзка между хроничното безсъние и появата на болестта на Алцхаймер.

Лошият сън може да доведе и до неблагоприятни последици за здравето на имунната система, сърдечното здраве, теглото и паметта. Освен това, безсънието причинява натрупване на протеин в мозъка, което допълнително уврежда клетките и предизвиква тяхната преждевременна смърт.

Изводът от проведеното изследване и най-вече от установяването на вредните влияния от липсата на сън би трябвало да подскаже на пациентите, а и на онези, които все още не страдат от безсъние, но не са застраховани, че трябва да се стремят да получават необходимата доза сън всяка нощ, защото това е от жизненоважно значение не само за здравето им, но и за живота им!

Коментирай