Здраве и красота

Хранителни вещества, предотвратяващи загуба на слуха

Защо е важно да подхранваме слуховия апарат?

11.11.2014г. / 14 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Докато сме млади изобщо не мислим за това, че можем да загубим слуха си. Свикнали сме да смятаме, че този проблем съществува само при много възрастните хора и не ценим това скъпо сетиво, с което ни е дарила природата.

Но трябва да се знае, че липсата на важни за слуха хранителни вещества може да предизвика преждевременното му увреждане, частична или пълна загуба. Ако искате да запазите слуха си непокътнат за по-дълго, вижте кои са най-важните елементи, необходими за неговото здраве.

Калий

Калият спомага за поддържането на нормални нива на течности в кръвта и тъканите. Това е от огромно значение за слуха, защото течността във вътрешното ухо се поддържа в голяма степен именно от нивата на калий.

Източници на калий: картофи, спанак, домати, стафиди, кайсии, банани, пъпеши, портокали, кисело мляко.

Фолиева киселина

Фолиевата киселина е изключително необходима на тялото, за да генерира нови клетки. Освен това е важна за подобряване на кръвообращението. Добрата циркулация гарантира, че микроскопичните власинки на вътрешното ухо ще бъдат добре подхранени и хидратирани.

Източници на фолиева киселина: житни растения, черен дроб, спанак, броколи, аспержи, грах, авокадо, зелена салата, фъстъци, доматен сок, яйца, ягоди, папая, банани, пъпеши.

Магнезий

Магнезият се абсорбира най-добре от тялото в комбинация с витамин А, С и Е. Те заедно се борят със свободните радикали, които освен всичко останало в тялото, засягат и ушите. Проучванията доказват, че ниските нива на магнезий в кръвта причиняват свиване на кръвоносните съдове в ухото. Това лишава този орган от кислород и причинява щети.

Източници на магнезий: банани, ябълки, картофи, спанак и броколи.

Цинк

Цинкът директно стимулира имунната система. Здравата защита на организма предотвратява поява на ушни инфекции, най-вече при хората, на които ушите са слабо място.

Цинкът дава възможност за добър клетъчен растеж, помага за по-скоростно заздравяване на раните и дори облекчава шума в ушите.

Източници на цинк: кашу, бадеми, фъстъци, фасул, грах, леща, тъмен шоколад, стриди, говеждо, свинско, пилешко месо.

Манган

Този жизненоважен елемент в храната подобрява слуха и кара невроните да функционират правилно. В допълнение насърчава клетъчния растеж на тъканите и костите. Ниските нива на манган могат да доведат до шум в ушите.

Свързани статии

Източници на манган: ябълки, кайсии, авокадо, боб, ананас, стафиди, целина, яйчни жълтъци, бобови растения, ядки и семена.

Витамин D

Витамин D е жизненонеобходим за усвояването на калция от организма и най-вече за костите. Той влияе много добре на здравето на слуха и спомага за предотвратяване на загубата му.

Източници на витамин D: слънчева светлина (организмът го синтезира с нейна помощ), рибено масло, сьомга, скумрия, риба тон, черен дроб, яйчен жълтък.

Витамин В12

Този витамин подобрява слуха чрез контролиране на производството на червени кръвни телца. Намалява производството на хомоцистеин, който в много случаи е причина за загуба на слуха. Витамин В12 възпрепятства и появата на шум в ушите.

Източници на витамин В12: млечни продукти, яйца, постно говеждо месо, миди.

Омега-3 мастни киселини

Тези мастни киселини са много важни за доброто състояние на слуха. Те играят важна роля за връзката между мозъка и слуховия апарат, най-вече за здравето на нервните пътища. Омега-3 мастните киселини предотвратяват възпаленията, което значително подобрява обмена на нервни импулси между мозъка и нервите, които инервират слуховия апарат.

Източници на омега-3 мастни киселини: скариди, риба, орехи, ленени семена, говеждо месо, соя, тофу, карфиол.

Коментирай