Здраве и красота

Тиквата – тайната на доброто здраве

За тиквата и ползите й за здравето

12.11.2014г. / 08 04ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Тиквата е вкусен сезонен плод. Освен това е и много полезна. Тя е един от най-здравословните избори, които могат да се направят през зимния сезон. Защо?

Засища глада

Тиквата е много богата на фибри. Те карат стомашно-чревния тракт да заработи добре и предотвратяват рязкото огладняване. Така оставате сити за по-дълго без да поглъщате много излишни калории.

Стимулира зрението

В една чаша тиква се съдържа почти два пъти повече от препоръчителната доза витамин А за ден, който помага за доброто зрение. Установено е, че тиквата може да забави дегенеративни заболявания на очите като глаукома, например, както и пигментен ретинит – заболяване, което води също до слепота.

Освен за зрението, тиквата помага и за укрепване на костите, кожата и зъбите.

Понижава кръвното налягане

Тиквеното семе е пълно с фитоестрогени, които са полезни за предотвратяване на хипертонията. Освен това намалява холестерола, който в много случаи е причина за затруднено кръвообращение.

По-добър сън

Тиквата е богата на триптофан – аминокиселина, която допринася за нормалните цикли на сън и бодрост. Триптофанът е отговорен за стимулиране секрецията на серотонин – невротрансмитер, който помага да се отпуснем и подготвим за сън. Заради това свойство тиквата подобрява и настроението.

Свързани статии

Предпазва от ракови заболявания

Тиквата е богата на бета-каротин, както и на множество антиоксиданти, които имат противоракови свойства. Те действат срещу окислителните процеси, причинени от свободните радикали в тялото.

Тиквата ни зарежда с цинк, който освен полезен за имунната система е важен за сексуалното здраве, особено при мъжете.

За здраво сърце

Фибрите са изключително полезни за здравето на сърдечносъдовата система. Едно проучване, проведено върху над 40 000 мъже констатира, че диетата с високо съдържание на фибри води до снижаване на сърдечносъдовия риск с до 40%.

Тъй като тиквата е богата на фибри, тя е прекрасен сезонен плод, от който трябва да се възползвате. Здравословните влакнини в нея ще ви подхранят и заситят за дълго, без да ви претоварват с излишни калории.

Коментирай