Здраве и красота

Причини за болки в гърдите

Различни от рак на гърдата

12.11.2014г. / 10 45ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всеки дискомфорт, чувствителност или болка в гърдите предизвиква тревога и съмнение за най-лошото у повечето жени. Трябва да знаем, че не всеки проблем с гърдите е предизвикан от животозастрашаващо заболяване. Има много фактори, които са причина за поява на болки в гърдите. Не се паникьосвайте, а първо се запознайте с причините, които могат да доведат до чувствителност и болезненост в гърдите.

Хормонални промени

Най-честата причина за напрежение в гърдите са хормоналните промени. Поради тези колебания могат да възникнат редица симптоми като болка, множество малки бучици, особено по време на цикъл или бременност, както и в периода на менопаузата.

По време на менструацията и няколко дни преди нея, гърдите стават напрегнати, болезнени заради спада в нивата на естрогена. След освобождаването на неоплодената яйцеклетка нещата се връщат към нормалното и болката и симптомите отшумяват.

Лекарства

Противозачатъчните таблетки и хормон-заместителната терапия също могат да са причина за болка в гърдите. Тези препарати косвено влияят на тъканите в гърдите, както и на хормоналните нива.

Обикновено такива медикаменти съдържат големи количества естроген и прогестерон, които влияят на нивата на естествените хормони в тялото и по този начин предизвикват дискомфорт, чувствителност и болка.

Някои антидепресанти и други лекарства, изписвани за психиатрични проблеми могат да доведат до проблем с гърдите.

Кофеин

Безалкохолните напитки, чаят, кафето, дори шоколадът могат да се окажат причина за болка в гърдите. Кофеинът предизвиква свиване на кръвоносните съдове. След отминаване на действието му съдовете отново се разширяват и това предизвиква болка в някои случаи.

Тренировки

По-интензивните тренировки, особено в областта на гръдния кош и раменете, могат да се окажат причина за странната болка. Въпреки че се усеща като болка в гърдите, тя всъщност е в мускулите.

Мускулни растежения

Като заговорихме за болка в гръдните мускули, няма как да не споменем и болките, предизвикани от растежения на мускулни влакна. Ако вдигате тежко прекалено рязко, ако имате повишена физическа активност или ако сте активен спортист, например, рискът от поява на мускулни растежения е доста голям.

В такива случаи се появява болка в засегнатите мускулни влакна, която може да причини обща болезненост в гърдите и да предизвика смущаващи симптоми.

Свързани статии

Недостатъчна подкрепа

Неподходящият сутиен може да се окаже проблем не само от естетична гледна точка, но и здравословна. Гърдите се чувстват еднакво зле и при прекалено тесен сутиен, и при твърде голям. И в двата случая, физическата активност, която упражняваме през деня предизвиква дърпане на гръдната тъкан и следователно болка. Постарайте се да изберете сутиена си по медицински показатели. Ако трябва поискайте мнението на консултант.

Кисти

Най-вече по време на менопаузата, но и не само, могат да се появят кисти в гърдите. Ако са възникнали по време на настъпването на менопаузата, кистите са с кръгла форма и изпълнени с течност. След менопаузата обикновено тези образувания изчезват. Но това не означава, че нямате повод за притеснение. Консултацията със специалист е задължителна.

Бучки

Бучките не са задължително доказателство за наличие на тумори. Бучки могат да се получат и при пациенти с фиброкистозна тъкан, която причинява множество малки бучици по цялата повърхност на гърдата. Често те са болезнени като болката се засилва преди менструален цикъл и може да започне от мишницата.

Коментирай