Здраве и красота

Най-добрите източници на желязо

За да се предпазите от анемия

17.11.2014г. / 12 51ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Чувствали ли сте се някога уморени, слаби, замаяни и сякаш без дъх. Това са едни от най-ярките симптоми на липса на желязо в кръвта. Продължителният дефицит на този важен елемент е основа за развитие на анемия.

За да си върнете енергията, а и за да се предпазите от анемия, няма да е зле да включите в диетата си повече продукти, богати на желязо.

Недостигът на желязо е един от най-отдавна документираните хранителни дефицити. Този елемент е жизненоважен за производството на червени кръвни клетки. Той има водеща роля и за преноса на кислород до всички части на тялото, както и за извеждането на въглеродния диоксид от тъканите.

Анемията се среща най-често при жени, момичета, деца и спортисти.

Недостигът на желязо може да бъде поправен чрез храни, богати на важния елемент. Ето кои са най-добрите източници на желязо в природата:

Животински органи – черен дроб, сърце, бъбреци. Те са известни като мощни енергийни носители поради високото си съдържание на желязо. Освен това са богати на витамини, аминокиселини и други минерали.

Въпреки че са богати на желязо, тези храни не се препоръчват на бременни жени, както и на хора, страдащи от сърдечносъдови заболявания поради висок холестерол, пациенти, претърпели инсулт или инфаркт.

Морските дарове, червените меса, яйцата и пилешкото са все прекрасни източници на желязо.

За вегетарианците е много важно да следят стриктно за консумацията на продукти с изобилно съдържание на желязо, тъй като те изключват месните продукти и техните производни.

Свързани статии

Чудесни вегетариански източници са тъмнозелените листни зеленчуци като спанака. Също така сминдухът, цвеклото, грахът, бобът, кориандърът. От плодовете такива са стафидите, фурмите, кайсиите. От ядките и семената добри доставчици са бадемите, шамфъстъкът, орехите, слънчогледовите семки, тиквените семки и сусамът.

Варивата също са изключително полезни в този контекст.

Хората, които ядат месо, имат малко повече преднина пред вегетарианците и веганите, защото желязото, получено от месни и млечни продукти е много по-лесно усвояемо от това, получено от вегетарианските продукти.

Важно е да се отбележи, че напитки, които съдържат танини като чаят и кафето, не трябва да се пият по време на хранене, тъй като смесването им с продуктите пречи на усвояването на желязото. Прекомерната консумация на калций също вреди на усвояването на желязото. Затова избягвайте яденето на спанак със сирене, извара или кашкавал, например.

Коментирай