Здраве и красота

Вредата от растителните масла

Какво ги прави вредни, въпреки полезните им свойства?

18.11.2014г. / 10 05ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Растителните масла често са представяни като полезни за здравето от гледна точка на това, че са натурални и полезни за сърцето поради ниското съдържание на наситени мазнини.

Все повече хора заменят рафинираното слънчогледово олио със зехтин, рапично олио, соево олио и други натурални масла, вярвайки, че те помагат за понижаване на холестерола и кръвното налягане като насърчават загубата на тегло и подобряването на общото здравословно състояние.

В рамките на здравната общност е прието мнението, че за да предотвратите развитието на сърдечносъдови заболявания, трябва да се премине от консумация на наситени мазнини към ненаситения им еквивалент. Всъщност, не всички ненаситени мазнини са полезни за здравето ви! Именно затова някои растителни масла могат да се окажат вредни за здравето ви.

Трансмазнини

Растителните масла се намират почти във всяка преработена храна, включително и в домашните ястия и салати. Те са пълни с трансмазнини!

Истината е, че не наситените мазнини, а трансмазнините са главните виновници за повишения риск от диабет, сърдечносъдови заболявания, затлъстяване и рак. Соевото и рапичното олио имат едни от най-високите нива на съдържание на трансмазнини.

Възпаления и болести на сърцето

Проучванията показват, че независимо от факта, че растителните мазнини могат да понижават холестерола, той не е единственият рисков фактор за тези животозастрашаващи заболявания.

Диабетът, затлъстяването, възпаленията на тъканите и оксидативният стрес имат общи рискови фактори и холестеролът не е главният такъв.

Полиненаситените мазнини в растителните масла окисляват телата ни лесно, особено тези, които имат високо съдържание на омега-3 мастни киселини. Такива масла са царевичното и шафрановото. Проблемът с този вид иначе полезни мазнини е мутацията на клетките, която причиняват. В артериалните клетки тези промени предизвикват възпаления, което може да провокира запушване по съдовете.

Свързани статии

Химически състав

Растителните масла, извлечени от семена, като рапицата, соята, царевицата, слънчогледа, шафрана, не са съществували преди началото на 20 век, тоест не са присъствали и в нашето меню. Това е така, защото за направата им се изисква определена технологична и химическа обработка, невъзможна преди напредъка на хранителната промишленост.

За да се извлече маслото от тези семена, те трябва да бъдат химически обработени и променени, като в тях се добавят или премахват определени компоненти. Това подлага на съмнение ползата им за здравето.

Химикалите, които съдържат тези масла имат канцерогенно действие и упражняват вредно влияние върху черния дроб, бъбреците, имунната система и причиняват диабет, безплодие и редица други проблеми.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Марта ( преди 9 години )
Тази статия е не просто безумна, ами е опасна....няма ли начин как да я банна или да я репортна на админа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Savoya ( преди 9 години )
Е тука тотално сте объркали де що е познато на медицината! По неподготвени и непроучени изказвания, при това в писмен вид, не бях чела;) Малко като вица за краставицата:)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време